Sirijska opozicija neće na mirovnu konferenciju sa Hezbolahom!

- Sirijska koalicija neće učestvovati na međunarodnim konferencijama i neće podržati nijednu akciju u tom pravcu zbog Hezbolaha i invazije iranske milicije na Siriju - rekao je privremeni vođa glavne opozicione sirijske organizacije

  • 0

Privremeni vođa glavne opozicione sirijske organizacije Džorž Sabra izjavio je danas da neće učestvovati ni na kakvoj mirovnoj konferenciji zajedno s gerilcima libanskog Hezbolaha koji se bore zajedno sa snagama sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Za sada međutim, nije jasno da li je to i konačan stav Sirijske nacionalne koalicije, javio je Rojters.

Rusija i SAD nastoje da na planiranu konferenciji u Ženevi za pregovarački sto dovedu i predstavnike sirijske vlade i opozicije. Cilj konferencije je da se oformi prelazna vlada u nameri da se okonča sirijski sukob koji traje više od dve godine, napominje britanska agencija.

- Sirijska koalicija neće učestvovati na međunarodnim konferencijama i neće podržati nijednu akciju u tom pravcu zbog Hezbolaha i invazije iranske milicije na Siriju - rekao je Sabra.

U razgovorima sirijskih opozicionih grupa u Istanbulu ne postoji saglasnost o budućoj konferenciji. Dok je predstavnik Nacionalne koalicije rekao da ta organizacija nije donela odluku da ide u Ženevu, jedan drugi zvaničnik je kazao da izjave Sabre ne odražavaju nužno i mišljenje šire opozicije.

U razgovorima predstavnika opozicije u Istanbulu dogovoreno je da će opozicija učestvovati na konferenciji u Ženevi samo ukoliko bude dogovoren rok za međunarodno rešenje sirijskog sukoba, zasnovan na odlasku s vlasti Asada.

Sabra je kazao da je ofanziva Asadovih snaga na pogranični grad Kusajr, potpomognuta borcima Hezbolaha, ugasila sve nade o postizanju političkog rešenja.

"Teško je nastaviti kada Sirijce neprestano tuče Asadov režim uz pomoć spoljnih snaga kao što su Iran i Rusija", rekao je Sabra a preneo Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA