Patrijarh Irinej predao labarum niškom gradonačelniku

- Niš kao rodno mesto Konstantina Velikog zauzima centralno mesto u jubilarnoj godini obeležavanja Milanskog edikta - kazao je srpski patrijarh Irinej

  • 0

Srpski patrijarh Irinej večeras je u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene niškom gradonačelniku Zoranu Perišiću predao labarum, zastavu sa Hristovim monogramom, koju je prvi put poneo Konstantin Veliki, poručivši da ga grad čuva i da sa tim znakom pobeđuje svako zlo i neslogu.

Niš je 3. jun proglasio svojom gradskom slavom, a srpski patrijarh je podsetio da slavu obeležavamo u godini 1.700 godina Milanskog edikta, carkog akta Konstantina Velikog, kojim je hrišćanima i drugim verskim zajednicama darivana sloboda ispovedanja svoje vere.

- Niš kao rodno mesto Konstantina Velikog zauzima centralno mesto u jubilarnoj godini obeležavanja Milanskog edikta - kazao je srpski patrijarh.

Pruzimajući labarum, Perišić je rekao da od sebe, a i od svojih sugrađana traži da učine onoliko koliko mogu kako bi svi živeli u miru i blagostanju.

Pre ceremonije predaje labaruma, u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene održano je bdenije čime je počela proslava obeležavanja 3. juna Dana cara Konstantina i njegove majke Jelene.

Taj datum je crveno slovo u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, bdenije je

večernje bogosluženje koje se nastavlja sutrašnjom jutarnjom liturgijom u tom hramu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA