11

MAJSTORI SINHRONIZACIJE: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđera Boba? (FOTO) (VIDEO)

Saznajte šta su o sinhronizaciji crtanih filmova rekli bardovi srpskog glumišta Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Đuza Stojiljković, i kako su sinhronizovani crtani idoli nove generacije Sunđer Bob, Ren i Stimpi

Prošlo je više od tri decenije od kako je u studio za sinhronizaciju tadašnje RTB ušla prva glumačka postava, koja je trebalo da se prihvati novog zadatka - sinhronizacije crtanih filmova. Sa prevedenim tekstom u rukama, džej-vi-si slušalicama na ušima, a ispred velikog ekrana na kojem je emitovan originalni crtać obreli su se majstori glume: Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Miroslav Bijelić-Bjanki, Vera Čukić, Nada Blam i Đuza Stojiljković.

Iz "gluve sobe" tako su se prvi put čule replike: "Šefe, koji ti je vrag?", "Grešiš, ovaj, grešiš silno sinko", "Ludo burazeru, ludoooo", čuvena odjavna "Mornar sam Popaj ja"… Prvi je na repertoaru bio Mornar Popaj, a za njim su odmah srpski progovorili i Duško Dugouško, Patak Dača, Miki i Šilja, pa onda i Štrumpfovi, Nindža kornjače, Transformersi...

Veći deo arhiva sa prvim sedmominutnim crtaćima, za koje se svi slažu da su bila prava mala remek-dela, izgoreo je u požaru tokom petooktobarskih protesta. Za ono što je sačuvano istekla je licenca, pa samim tim RTS nema pravo emitovanja.

No, evo prilike da se podsetimo ko su bardovi, koji su "oživeli" neke od omiljenihcrtanih junaka našeg detinjstva, ali i oni koji stoje iza idola novih generacija.

LJUBIŠA BAČIĆ – SOFRONIJE

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Glumac Ateljea 212 imao je običaj da se šali kako u crtaćima stoji iza svih „strašnih i debelih glasova”. Ostaće upamćen po tome što je na jedinstven način oživeo između ostalog i pričljivog “mudrosera” - petla Sofronija, nezgrapnog Olivinog udvarača Badžu, halapljivog Štrumpfa Njupadžiju poznatog po onoj "Njupadžija hoće njupu"!

Sinhronizacijom se prema sopstvenom priznanju bavio "iz čiste zabave". Inače, malo je poznato da je Bačić pored sinhronizovanja crtaća i glume pisao i pesme. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama je "Bolji život", koju je u istoimenoj seriji otpevao Dado Topić.

Napisao je i pesmu "A ja bez tebe", koju je posvetio Mileni Dravić, a koju je otpevala Snežana Mišković Viktorija ‘91. godine.

Ljubiša Baja Bačić preminuo je u Beogradu 1999. godine.

NIKOLA SIMIĆ - DUŠKO DUGOUŠKO

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Niko nije niti može izgovoriti legendarnu Duškovu "Šefe, koji ti je vrag"?, kao velikan srpskog glumišta Nikola Simić. Na ovu našu opasku, Nikola Simić skromno odmahuje rukom dodajući da se pri pomenu ove replike uvek seti kako je prva postava, koja je radila sinhronizovanje crtaća "zdušno, sa poletom u jednoj kabini uživala u svom poslu".

- Interesantno je da je pre mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam "skinuo" Duškov originalni unjkav glas, sve je teklo kao podmazano! Kasnije sam negde pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan - objašnjava Simić dodajući da mu se novi crtaći baš i ne sviđaju.

- Ovi današnji crtani filmovi su koješta! Dernjava i dreka bez duše. Sve se svodi na princip: "Što jeftinije to bolje"! - završava priču Simić.

Zahvaljujući Nikoli Simiću, glas su svojevremeno dobili između ostalog i Šilja, Miki Maus i Gargamel.

ĐUZA STOJILJKOVIĆ - PATAK DAČA

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Filmski televizijski i pozorišni glumac Đuza Stojiljković pozajmio je svoj karakteristični glas brojnim crtanim junacima - Patku Dači, Rafaelu ("Nindža kornjače"), Bendžaminu Frenklinu...

Iz obilja replika, koje je izgovarao karakterističnim "pripovedajućim" vokalom, fanovi crtaća, izdvajaju onu, kako kažu "besmrtnu" iz čuvenog Diznijevog animiranog filma o Bendžaminu Frenklinu, u kojoj se pronalazač obraća svom prijatelju mišu: "Amose, da li je to bio elektricitet?".

Sinhronizacije crtaća, koje je prema sopstvenom priznanju u staroj dobroj postavi radio sa uživanjem više ne prihvata, jer su zahtevne. No, zato se i dan-danas s osmehom seti kako su mu deca često prilazila zbog mnogih junaka, koje je "oživeo".

- Treba umeti osvojiti decu. Pokušavali smo to da objasnimo Boletu Stošiću, koji je zbog "Boleta iz bureta" bio popularniji od svih nas. A on se ljutio kada bi klinci vikali: "Boleee iz buretaa" - plastično opisuje značaj rada na sinhronizaciji Stojiljković.

MIĆA TATIĆ – POPAJ

Foto: RTS

Foto: RTS

Barda srpskog glumišta, Miću Tatića zvali su "majstorom naracije". Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom "Nekada davno, u davna prastara vremena". Mići ste jednostavno morali da verujete (ako sumnjate, predlažemo da pogledate crtać o legendarnom biku Ferninadu, koji je voleo da sedi ispod drveta i miriše cveće).

Osim Popaja, zahvaljujući njemu progovorili su i Pera Detlić, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, brzi Gonzales.

- Volimo da se igramo! Zato sinhronizujemo - rekao je svojevremeno Tatić. - U koži Paje Patka osećam se podjednako dobro kao i u koži drugih crtanih junaka. Najvažnije od svega je da se identifikujete sa likom kojeg sinhronizujete. A, presudnu ulogu, pak u ovom poslu imaju glumački refleksi i takozvano duhovito zavrtanje jezika! To je trik pomoću kojeg se lako i brzo menja boja glasa.

Pored sinhronizacija, Tatić je ostao upamćen i po dečjem serijalu "Na slovo na slovo", a godinama je najmlađe slušaoce Radio Beograda zabavljao emisijom "Dobro jutro deco".

Preminuo je 25. marta 1991. godine.

NADA BLAM - EJPRIL O'NIL

Foto: Youtube/TVKopernikus

Foto: Youtube/TVKopernikus

Među profesionalcima, glumica Nada Blam važila je za sinhronizatora sa najboljom i najvećom moći transformacije. Dovoljno je da pomenemo da je bila Popajeva draga Oliva, preduzimljiva novinarka Ejpril O'Nil ("Nindža kornjače"), Brzi Gonzales i verovali ili ne surovi Skvajrop iz "Transformersa"... Možda po boji glasa nikada ne biste rekli da iza njega stoji Nada, ali tako je! Odradila je posao muški, nema šta!

Prvakinja drame nacionalnog teatra pozajmljivala je glas crtanim junacima punih petnaest godina, a kao najdražu izdvaja anegdotu vezanu za lik Ejpril O' Nil.

- U vreme kada sam sinhronizovala Ejpril, sećam se ode moja ćerka Sara na neki rođendan. Naravno, celo njeno društvo znalo je da je Ejpril zapravo Nada Blam, mama njihove drugarice... I tako, kada sam oko osam sati otišla da pokupim dete, zvonim i jedna devojčica mi otvara. Kažem joj da pozove Saru, a ona me pita ko sam. Kažem: "Sarina majka", a dete se razočarano okrenu ka drugoj deci: "Pa, ona uopšte ne liči na Ejpril"! Strašno su bili ljuti na mene - seća se uz osmeh Nada.

VLADISLAVA VACA ĐORĐEVIĆ - SUNĐER BOB KOCKALONE

Foto: Youtube/Redakcija Monda

Foto: Youtube/Redakcija Monda

Glumica pozorišta "Duško Radović", Vladislava Đorđević ne krije da joj deca često traže autogram i da je čak i grle kada saznaju da je baš ona Sunđer Bob Kockalone.

Vaca objašnjava da ne vežba boju glasa pre nego što krene da sinhronizuje Boba, ali da ipak ima jedan trik pomoću kojeg joj glas zvuči tako kako zvuči - stisne vratne mišiće!

Pre nego što se upustila u sinhronizaciju, Bobov lik je upoznavala tako što je odgledala nekoliko originalnih epizoda.

- Nisam ja preslikala glas Sunđera Boba, nego sam uhvatila neku njegovu osobinu, koja je u njegovom glasu smeštena - priča Vladislava.

Bob se emituje u 170 država na 25 jezika. No, Vladislava je gledala samo verziju na engleskom, kako kaže onu originalnu!

- Nisam ni sanjala da će ovde Bob biti ovako popularan! A, inače Bobove popularnosti sam tek postala svesna onda kada sam gledajući „Mističnu reku“ sa Šonom Penom, u jednom kadru (na uličnoj paradi) ugledala balon sa Bobovim likom... E, tu sam shvatila koliko je popularan - kaže Đorđevićeva.

Ova mlada glumica stoji iza većine idola nove generacije: Rena i Stimpija, Keba Krabe, Veverice Sendi, Gospođe Pufne, Biserke.

BODA NINKOVIĆ - VELIKI ŠTRUMPF I ŠILJA

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Glumac Boda Ninković prosto obožava sinhronizovanje crtaća. Za to pre svega "krivi" dugogodišnje bavljenje muzikom... U poslu sinhronizovanja kaže najvažnije je da glumac oseti melodiju i da je pogodi!

- Imam iza sebe tu vrstu iskustva da više ne razmišljam o problemima, već isključivo uživam! Baš tako, uživao sam sinhronizujući Velikog Štrumpfa, pa Šilju... To je tako duhovit lik - priča Boda dodajući da je za ulogu Šilje morao da prođe probu kompanije "Dizni".

- Poslali su opis glumca, koji bi trebalo da sinhronizuje Šilju. Neko visok, mršav... Otprilike onakav, kakav ja nisam. Međutim, čim su me čuli, rekli su da je to to! - kaže uz osmeh Ninković dodajući da kod Šilje najviše voli onaj njegov karakterističan uzvik: „Ha, ha,ha,ha čoveče“!

- Da sam dobro uradio posao najbolje dokazuje to što mi kada tražim nešto na trafici kažu:“Ju, evo ga Šilja“ - završava priču Boda.

DRAGAN  VUJKIĆ VUJKE - BLINKI BIL

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Glumac Dragan Vujkić Vujke priznaje da je prihvativši se sinhronizacije Patka Dače, iz poštovanja prema Đuzi Stojiljkoviću posao uradio isto kao on. Ne krije da kao i većina glumaca smatra da je ta prva ekipa od starih sedmominutnih crtaća napravila prava mala remek-dela. Ono, međutim, što izdvaja kao problem nove digitalne ere u sinhronizaciji crtaća su prevod i osamljivanje u "gluvoj sobi":

- Ne sviđa mi se prevod novih crtaća. Često se dešava da mi, glumci moramo da ga u hodu menjamo i prilagođavamo - objašnjava Vujke dodajući da mu se ne sviđa ni to što u novoj digitalnoj eri, glumci samuju u "gluvim sobama".

- Nedostaje mi komunikacija sa kolegama – kratko je objasnio Vujke, koji između ostalog stoji i iza Blinkija Bila, ali i Gargamela u "Štrumpfovima", koji su u njegovoj režiji pre neku godinu  adaptirani za veliko platno.

DOBRILA MATIĆ - KALIMERO

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Sjajnu glumicu Dobrilu Matić su zvali caricom dečje mašte. Starija publika je pamti pre svega po legendarnom pilencetu Kalimeru i njegovoj opaski: "Nepravda, pa to ti je"! Oni malo mlađi zahvaljujući njenom glasu voleli su brojne likove iz "Štrumpfova" i "Snorkijevaca".

Pored lika tetka Zorke u seriji "Vaga za tačno merenje" Matićeva će ostati upamćena i po sjajnim televizijskim, filmskim , ali pre svega pozorišnim rolama.

U dramskom studiju koji je vodio Raša Plaović sa njom su na klasi bili i - Beba Živković, Ljubica Ković, Olga Ivanović, Renata Ulmanski, Jovan Milićević, Milan Puzić, Zoran Ristanović, Tatjana Lukjanova.

Dobrila Matić je preminula 24. novembra 1993.

Pogledajte video:

(Katarina Vuković)

Tagovi: Crtani filmovi, Duško Dugouško, Mića Tatić, Nikola Simić, Patak Dača, Sinhronizacija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
 • J
  Jelena

  Djuza je bio odlican i kao Pepe le tvor :-) Dobrila Matic koliko sam cula odnosno procitala uradila je mnogo dobrih sinhronizacija... Znala sam da zensko pozajmljuje glas Sundjer Bobu ali nisam znala da pozajmljuje skoro svim likovima u Sundjer Bobu.

 • O
  ognjen

  haha

 • O
  ognjen

  nisam znao da je sundjer bob zensko

Izložba fotografija "E-Play objektivno" u petak u Parobrodu (VIDEO)

Fascinantni fizički teatar: Najluđa fizika koju ćete videti ove jeseni (FOTO)

Početak vrtoglavog uspona Vladimira Putina zabeležio je svojom kamerom! Sada je zbog filma o prvom čoveku Rusije morao da pobegne iz zemlje

Umro Sten Li, legendarni tvorac Spajdermena, Hulka, Ajronmena

O ovim filmovima na Slobodnoj zoni se najviše pričalo i zbog toga će biti prikazani "na bis" (TREJLERI)

Snimala je ženu koja je godinama robinja u tuđoj kući, radi 20 sati dnevno, trpi nasilje i glad: Pokazala nam je sve i otkrila strašnu tajnu (VIDEO)

Stalno deluje kao da je na aparatima, ali zapravo je neuništiva kao korov: Intervjui sa beogradskim džez muzičarima o današnjoj muzičkoj sceni

60 minuta štrajka upozorenja, umetnici najavili i generalni ako se ništa ne promeni: Šta se dešava u Narodnom pozorištu?

Glumica Jovana Stojiljković preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Šta je rodoljubivije - "srBski" ili "srPski"? Ivan Klajn: Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda, Vuka Karadžića

Šta nas čeka u četvrtoj epizodi Korena: Zašto Đorđe isteruje iz kuće Simkinu majku i odlazi da se prepusti prijanstvu (VIDEO)

Svet trese "Fantastične zveri" euforija: Stižu nam povratak u Hogvorts, mladi Dambldor i dve veštice koje niko nije očekivao

Da li ste znali da je Pavle Vuisić na snimanju udario Batu Stojkovića daskom po leđima uz reči "Ovo sam čekao 20 godina"?

Počinje Slobodna zona i ne znamo koji film pre da gledamo (TREJLERI)

Ovog vikenda slavimo SEDAMNAESTI rođendan BitefArtCafe-a u Beogradu (FOTO)

"Scene iz bračnog života" premijerno (FOTO)

Kako su Đango i Marija iz Novog Pazara postali junaci Marvelovih stripova (FOTO)

Kako su domaće seks scene evoluirale: Od mučnih, koje su izgledale kao silovanje, do zanosne Slobode Mićalović u koritu (VIDEO)

Reditelj "Korena" oštro odgovorio na negativne komentare nakon što je naprednjaka Tošića prebacio u liberala

"Barokne heroine i kraljice" 10. novembra u Skupštini grada

Scena gole Slobode Mićalović kako se kupa u koritu u "Korenima" podigla Tviter na noge: Lepota, čistota, seksepil i ništa vulgarno

Za vreme Velikog rata u Čačku su bili zabranjeni ćirilica i šljivovica: Okupatori su uništavali sve ono što je srpsko

Neke žene su nesrećne jer nemaju muža, vilu na Senjaku, kolekciju bundi i džip: Vesna Dedić o ljubavi i sreći, o kraljicama kuhinje, klubova, kreveta ili kancelarije

Oko Kijine knjige digla se neviđena prašina, a Ivan Tasovac je na celu ujdurmu dao urnebesan odgovor

Kusturica o nepoznatim detaljima iz života: Zapalili su mi kuću, srušili je, oteli sve što sam imao, a na kraju sam ja bio kriv

Otac i sin, Lazar i Petar Ristovski, na filmu oživeli kralja Petra I: Potresne scene o srpskoj istoriji snimane na Krfu (FOTO) (VIDEO)

Žena zbog savršenog selfija oštetila Dalijev crtež: Dok je ona nameštala kadar, u galeriji se obrušio ceo zid (VIDEO)

Sloboda Mićalović u nekoliko rečenica opisala sav besmisao naše svakodnevice

"Šefe, koji ti je vrag? Centrala, mogu li dobiti Vitez Koju? Umočiću": Sećate li se crtaća uz koje ste odrasli?

Patriotska čitanka za sva godišta: Održana svečana premijera filma "Zaspanka za vojnike" (FOTO) (VIDEO)

O Lauševiću, strasti, liberalima, naprednjacima i tumačenju Ćosića: Goran Šušljik o seriji koja je oduševila Srbiju (VIDEO)

Zvezda filma "Južni vetar", glumac Miodrag Radonjić, preporučuje knjige čitaocima portala Telegraf

Film "Zaspanka za vojnike" prvi put prikazan u Sava Centru

Pozorište Atelje 212 na gostovanju u Kanadi sa predstavom "Moja ti"

Knower: Čuli smo da ljudi u Srbiji vole da se provode čitavu noć! Očekujemo ludu žurku

Više od 100.000 gledalaca za 7 dana videlo poslednji film Nebojše Glogovca, "Južni vetar" (FOTO)

Šta nas čeka u trećoj epizodi Korena: Strašna uvreda za Aćima i Simkina nemirna noć u manastiru (VIDEO)

Late Night Social Club prvog novembarskog petka u klubu Gadost

Milica razbila u "Poteri": Momci su već zamislili kako odnose kući 230.000 dinara, a onda ih je tragač "oduvao"

3 pitanja koja su obeležila ovogodišnji Sajam knjiga: Na njih su prodavci morali da znaju odgovor, iako nemaju veze sa njima

"Nišville" u Sava centru: Najbolje sa niškog džez festivala u Beogradu (FOTO)

Šta posle "Korena"? Goran Šušljik otkriva da li će se snimati "Vreme smrti" (VIDEO)