MAJSTORI SINHRONIZACIJE: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđera Boba? (FOTO) (VIDEO)

Saznajte šta su o sinhronizaciji crtanih filmova rekli bardovi srpskog glumišta Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Đuza Stojiljković, i kako su sinhronizovani crtani idoli nove generacije Sunđer Bob, Ren i Stimpi

Duško Dugouško, Patak Dača, Vlastimir Đuza Stojiljković, Nikola Simić, Ljubiša Bačić
Foto: Wikipedia

Prošlo je više od tri decenije od kako je u studio za sinhronizaciju tadašnje RTB ušla prva glumačka postava, koja je trebalo da se prihvati novog zadatka - sinhronizacije crtanih filmova. Sa prevedenim tekstom u rukama, džej-vi-si slušalicama na ušima, a ispred velikog ekrana na kojem je emitovan originalni crtać obreli su se majstori glume: Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Miroslav Bijelić-Bjanki, Vera Čukić, Nada Blam i Đuza Stojiljković.

Iz "gluve sobe" tako su se prvi put čule replike: "Šefe, koji ti je vrag?", "Grešiš, ovaj, grešiš silno sinko", "Ludo burazeru, ludoooo", čuvena odjavna "Mornar sam Popaj ja"… Prvi je na repertoaru bio Mornar Popaj, a za njim su odmah srpski progovorili i Duško Dugouško, Patak Dača, Miki i Šilja, pa onda i Štrumpfovi, Nindža kornjače, Transformersi...

Veći deo arhiva sa prvim sedmominutnim crtaćima, za koje se svi slažu da su bila prava mala remek-dela, izgoreo je u požaru tokom petooktobarskih protesta. Za ono što je sačuvano istekla je licenca, pa samim tim RTS nema pravo emitovanja.

No, evo prilike da se podsetimo ko su bardovi, koji su "oživeli" neke od omiljenihcrtanih junaka našeg detinjstva, ali i oni koji stoje iza idola novih generacija.

LJUBIŠA BAČIĆ – SOFRONIJE

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Glumac Ateljea 212 imao je običaj da se šali kako u crtaćima stoji iza svih „strašnih i debelih glasova”. Ostaće upamćen po tome što je na jedinstven način oživeo između ostalog i pričljivog “mudrosera” - petla Sofronija, nezgrapnog Olivinog udvarača Badžu, halapljivog Štrumpfa Njupadžiju poznatog po onoj "Njupadžija hoće njupu"!

Sinhronizacijom se prema sopstvenom priznanju bavio "iz čiste zabave". Inače, malo je poznato da je Bačić pored sinhronizovanja crtaća i glume pisao i pesme. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama je "Bolji život", koju je u istoimenoj seriji otpevao Dado Topić.

Napisao je i pesmu "A ja bez tebe", koju je posvetio Mileni Dravić, a koju je otpevala Snežana Mišković Viktorija ‘91. godine.

Ljubiša Baja Bačić preminuo je u Beogradu 1999. godine.

NIKOLA SIMIĆ - DUŠKO DUGOUŠKO

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Niko nije niti može izgovoriti legendarnu Duškovu "Šefe, koji ti je vrag"?, kao velikan srpskog glumišta Nikola Simić. Na ovu našu opasku, Nikola Simić skromno odmahuje rukom dodajući da se pri pomenu ove replike uvek seti kako je prva postava, koja je radila sinhronizovanje crtaća "zdušno, sa poletom u jednoj kabini uživala u svom poslu".

- Interesantno je da je pre mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam "skinuo" Duškov originalni unjkav glas, sve je teklo kao podmazano! Kasnije sam negde pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan - objašnjava Simić dodajući da mu se novi crtaći baš i ne sviđaju.

- Ovi današnji crtani filmovi su koješta! Dernjava i dreka bez duše. Sve se svodi na princip: "Što jeftinije to bolje"! - završava priču Simić.

Zahvaljujući Nikoli Simiću, glas su svojevremeno dobili između ostalog i Šilja, Miki Maus i Gargamel.

ĐUZA STOJILJKOVIĆ - PATAK DAČA

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Filmski televizijski i pozorišni glumac Đuza Stojiljković pozajmio je svoj karakteristični glas brojnim crtanim junacima - Patku Dači, Rafaelu ("Nindža kornjače"), Bendžaminu Frenklinu...

Iz obilja replika, koje je izgovarao karakterističnim "pripovedajućim" vokalom, fanovi crtaća, izdvajaju onu, kako kažu "besmrtnu" iz čuvenog Diznijevog animiranog filma o Bendžaminu Frenklinu, u kojoj se pronalazač obraća svom prijatelju mišu: "Amose, da li je to bio elektricitet?".

Sinhronizacije crtaća, koje je prema sopstvenom priznanju u staroj dobroj postavi radio sa uživanjem više ne prihvata, jer su zahtevne. No, zato se i dan-danas s osmehom seti kako su mu deca često prilazila zbog mnogih junaka, koje je "oživeo".

- Treba umeti osvojiti decu. Pokušavali smo to da objasnimo Boletu Stošiću, koji je zbog "Boleta iz bureta" bio popularniji od svih nas. A on se ljutio kada bi klinci vikali: "Boleee iz buretaa" - plastično opisuje značaj rada na sinhronizaciji Stojiljković.

MIĆA TATIĆ – POPAJ

Foto: RTS

Foto: RTS

Barda srpskog glumišta, Miću Tatića zvali su "majstorom naracije". Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom "Nekada davno, u davna prastara vremena". Mići ste jednostavno morali da verujete (ako sumnjate, predlažemo da pogledate crtać o legendarnom biku Ferninadu, koji je voleo da sedi ispod drveta i miriše cveće).

Osim Popaja, zahvaljujući njemu progovorili su i Pera Detlić, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, brzi Gonzales.

- Volimo da se igramo! Zato sinhronizujemo - rekao je svojevremeno Tatić. - U koži Paje Patka osećam se podjednako dobro kao i u koži drugih crtanih junaka. Najvažnije od svega je da se identifikujete sa likom kojeg sinhronizujete. A, presudnu ulogu, pak u ovom poslu imaju glumački refleksi i takozvano duhovito zavrtanje jezika! To je trik pomoću kojeg se lako i brzo menja boja glasa.

Pored sinhronizacija, Tatić je ostao upamćen i po dečjem serijalu "Na slovo na slovo", a godinama je najmlađe slušaoce Radio Beograda zabavljao emisijom "Dobro jutro deco".

Preminuo je 25. marta 1991. godine.

NADA BLAM - EJPRIL O'NIL

Foto: Youtube/TVKopernikus

Foto: Youtube/TVKopernikus

Među profesionalcima, glumica Nada Blam važila je za sinhronizatora sa najboljom i najvećom moći transformacije. Dovoljno je da pomenemo da je bila Popajeva draga Oliva, preduzimljiva novinarka Ejpril O'Nil ("Nindža kornjače"), Brzi Gonzales i verovali ili ne surovi Skvajrop iz "Transformersa"... Možda po boji glasa nikada ne biste rekli da iza njega stoji Nada, ali tako je! Odradila je posao muški, nema šta!

Prvakinja drame nacionalnog teatra pozajmljivala je glas crtanim junacima punih petnaest godina, a kao najdražu izdvaja anegdotu vezanu za lik Ejpril O' Nil.

- U vreme kada sam sinhronizovala Ejpril, sećam se ode moja ćerka Sara na neki rođendan. Naravno, celo njeno društvo znalo je da je Ejpril zapravo Nada Blam, mama njihove drugarice... I tako, kada sam oko osam sati otišla da pokupim dete, zvonim i jedna devojčica mi otvara. Kažem joj da pozove Saru, a ona me pita ko sam. Kažem: "Sarina majka", a dete se razočarano okrenu ka drugoj deci: "Pa, ona uopšte ne liči na Ejpril"! Strašno su bili ljuti na mene - seća se uz osmeh Nada.

VLADISLAVA VACA ĐORĐEVIĆ - SUNĐER BOB KOCKALONE

Foto: Youtube/Redakcija Monda

Foto: Youtube/Redakcija Monda

Glumica pozorišta "Duško Radović", Vladislava Đorđević ne krije da joj deca često traže autogram i da je čak i grle kada saznaju da je baš ona Sunđer Bob Kockalone.

Vaca objašnjava da ne vežba boju glasa pre nego što krene da sinhronizuje Boba, ali da ipak ima jedan trik pomoću kojeg joj glas zvuči tako kako zvuči - stisne vratne mišiće!

Pre nego što se upustila u sinhronizaciju, Bobov lik je upoznavala tako što je odgledala nekoliko originalnih epizoda.

- Nisam ja preslikala glas Sunđera Boba, nego sam uhvatila neku njegovu osobinu, koja je u njegovom glasu smeštena - priča Vladislava.

Bob se emituje u 170 država na 25 jezika. No, Vladislava je gledala samo verziju na engleskom, kako kaže onu originalnu!

- Nisam ni sanjala da će ovde Bob biti ovako popularan! A, inače Bobove popularnosti sam tek postala svesna onda kada sam gledajući „Mističnu reku“ sa Šonom Penom, u jednom kadru (na uličnoj paradi) ugledala balon sa Bobovim likom... E, tu sam shvatila koliko je popularan - kaže Đorđevićeva.

Ova mlada glumica stoji iza većine idola nove generacije: Rena i Stimpija, Keba Krabe, Veverice Sendi, Gospođe Pufne, Biserke.

BODA NINKOVIĆ - VELIKI ŠTRUMPF I ŠILJA

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Glumac Boda Ninković prosto obožava sinhronizovanje crtaća. Za to pre svega "krivi" dugogodišnje bavljenje muzikom... U poslu sinhronizovanja kaže najvažnije je da glumac oseti melodiju i da je pogodi!

- Imam iza sebe tu vrstu iskustva da više ne razmišljam o problemima, već isključivo uživam! Baš tako, uživao sam sinhronizujući Velikog Štrumpfa, pa Šilju... To je tako duhovit lik - priča Boda dodajući da je za ulogu Šilje morao da prođe probu kompanije "Dizni".

- Poslali su opis glumca, koji bi trebalo da sinhronizuje Šilju. Neko visok, mršav... Otprilike onakav, kakav ja nisam. Međutim, čim su me čuli, rekli su da je to to! - kaže uz osmeh Ninković dodajući da kod Šilje najviše voli onaj njegov karakterističan uzvik: „Ha, ha,ha,ha čoveče“!

- Da sam dobro uradio posao najbolje dokazuje to što mi kada tražim nešto na trafici kažu:“Ju, evo ga Šilja“ - završava priču Boda.

DRAGAN  VUJKIĆ VUJKE - BLINKI BIL

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Glumac Dragan Vujkić Vujke priznaje da je prihvativši se sinhronizacije Patka Dače, iz poštovanja prema Đuzi Stojiljkoviću posao uradio isto kao on. Ne krije da kao i većina glumaca smatra da je ta prva ekipa od starih sedmominutnih crtaća napravila prava mala remek-dela. Ono, međutim, što izdvaja kao problem nove digitalne ere u sinhronizaciji crtaća su prevod i osamljivanje u "gluvoj sobi":

- Ne sviđa mi se prevod novih crtaća. Često se dešava da mi, glumci moramo da ga u hodu menjamo i prilagođavamo - objašnjava Vujke dodajući da mu se ne sviđa ni to što u novoj digitalnoj eri, glumci samuju u "gluvim sobama".

- Nedostaje mi komunikacija sa kolegama – kratko je objasnio Vujke, koji između ostalog stoji i iza Blinkija Bila, ali i Gargamela u "Štrumpfovima", koji su u njegovoj režiji pre neku godinu  adaptirani za veliko platno.

DOBRILA MATIĆ - KALIMERO

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Sjajnu glumicu Dobrilu Matić su zvali caricom dečje mašte. Starija publika je pamti pre svega po legendarnom pilencetu Kalimeru i njegovoj opaski: "Nepravda, pa to ti je"! Oni malo mlađi zahvaljujući njenom glasu voleli su brojne likove iz "Štrumpfova" i "Snorkijevaca".

Pored lika tetka Zorke u seriji "Vaga za tačno merenje" Matićeva će ostati upamćena i po sjajnim televizijskim, filmskim , ali pre svega pozorišnim rolama.

U dramskom studiju koji je vodio Raša Plaović sa njom su na klasi bili i - Beba Živković, Ljubica Ković, Olga Ivanović, Renata Ulmanski, Jovan Milićević, Milan Puzić, Zoran Ristanović, Tatjana Lukjanova.

Dobrila Matić je preminula 24. novembra 1993.

Pogledajte video:

(Katarina Vuković)

Tagovi: Crtani filmovi, Duško Dugouško, Mića Tatić, Nikola Simić, Patak Dača, Sinhronizacija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
  • J
    Jelena

    Djuza je bio odlican i kao Pepe le tvor :-) Dobrila Matic koliko sam cula odnosno procitala uradila je mnogo dobrih sinhronizacija... Znala sam da zensko pozajmljuje glas Sundjer Bobu ali nisam znala da pozajmljuje skoro svim likovima u Sundjer Bobu.

  • O
    ognjen

    haha

  • O
    ognjen

    nisam znao da je sundjer bob zensko

Đura i Mornari, Jet Clock i Master Blaster band na festivalu letnjih nota, 22. juna na Dorćolu (VIDEO)

Filharmonijski koncert u Ce duru

Katarina Pejak i Bricks&Cans pojačavaju program prvog "Wine Gardena"

Kombank dvorana, nekadašnja Dvorana Doma sindikata proslavlja 62. rođendan

Hit Festivala francuskog filma "Bez filtera" u bioskopu Kombank dvorana od 6. juna

Mile Kekin zaliva "Beton"

"Balkanskoj međi" čak 5 priznanja na festivalima u Rusiji: Za mesec dana film videlo više od dva miliona ljudi

"Labudovo jezero" u osveženom izdanju: Potpuno nova koreografska verzija popularnog baleta večeras izvedena u Narodnom pozorištu

Ruski novinar iskritikovao seriju "Černobilj": "Ne zovite ovo autentičnim"

Pričaju da kidamo: Dvojac "Stereo banana" objavio novu pesmu (VIDEO)

Rusija izbrisala scene gej seksa iz filma o Eltonu Džonu

Miloš Biković otvoreno: "Ne smemo i ne možemo da se odreknemo Kosova"

Pesma koja je probila Hladni rat i ušla u istoriju: "Natali" ove godine slavi 55. rođendan (VIDEO)

Nikola Pejaković Kolja najbolji glumac u Berlinu: Nagrada za ulogu u filmu "Meso" na Festivalu filmova jugoistočne Evrope

Sramota Narodnog muzeja: Suprug premijera Luksemburga postao supruga (FOTO)

Preminuo kompozitor Đelo Jusić, autor hita "Volim te, budalo mala"

Pronađi posao i provedi Leto #za5

"Beats", novi škotski film o rejv žurkama i sazrevanju uz elektronsku muziku (TREJLER)

Marina Spasić preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Sedajte u "Hogvorts Ekspres", potermanija se nastavlja: 4 nove knjige o omiljenom čarobnjaku

Novi "Rambo" film stiže na jesen, a prvi trejler obećava osvetu, akciju i mnogo, mnogo krvi (VIDEO)

Priče o feminističkoj heroini i borbi sa seksualnom opredeljenošću u Filharmoniji

Eto nade za bolji kraj: Pisac "Igre prestola" konačno otkrio kada stiže nova knjiga "Vetrovi zime" (FOTO)

Počinje Beogradsko kulturno leto: Spremite se za koncerte, predstave, izložbe i još mnogo zanimljivih programa

Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, ali dolazi u Srbiju: Imao je samo dva uslova - da dođe sa suprugom i da može da puši

"Južni vetar" se zahuktava: Film koji je videlo više od milion gledalaca, gledaćemo kao TV seriju i nastavak naredne godine (FOTO) (VIDEO)

Svečano otvoren Festival francuskog filma! Publika velikim aplauzom pozdravila francuskog reditelja i gosta prestonice Erika Lavena

Još samo 45 minuta i kraj: Stiže poslednja epizoda uzbudljivog špijunskog trilera "Državni službenik" (VIDEO)

"Alan Ford" slavi 50. rođendan: U petak na Savskoj promenadi sve o omiljenom stripu Jugoslovena

"Dušice, ona želi tvoju dušu": Izašao novi trejler za horor film "Anabel se vraća kući" (VIDEO)

Francuski reditelj Erik Laven gost Beograda! Danas počinje Festival francuskog filma

Retrospektivna izložba Marine Abramović u njenom rodnom gradu posle 44 godine

Ponos i suze posle filma "Ratne priče sa Paštrika": Nema nazad, iza je Srbija

Izašao tizer za novu seriju "Zvezdanih staza" i postavio kapetanu Pikardu vrlo provokativno pitanje (VIDEO)

"Late Night Classic" u Savamali: Održan poslednji filharmonijski afterparti u sezoni (VIDEO)

Svetlucavo odelo i Bili Džin King: Pogledajte dosad neobjavljen snimak sa koncerta Eltona Džona iz 1975. (VIDEO)

Večeras počinje Sterijino pozorje, pod sloganom "Pobuna - ženski rod"

Domaći filmovi za 100 dinara u 30 gradova Srbije: Dobili smo novu jednodnevnu manifestaciju i baš nam je bila potrebna

Srpski Gugl za kulturu: Na ovom portalu možete da pretražite blago naše zemlje iz arhiva, biblioteka, muzeja, galerija...

Dušica Žegarac: Bila je novi talas pre novog talasa, a da se dokopala Holivuda, postala bi poput Grete Garbo ili Marlen Ditrih

Održana Art&Fashion manifestacija: Prikazana kolekcija visoke mode iz Rima, a predstava "Mala crna haljina" oduševila publiku (FOTO)

Student iz Pančeva osvojio Gran pri Festivala slovenske muzike u Moskvi

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima