"Veštačko srce" prvi put ugrađeno pacijentima u Srbiji!

Ovo je prvi put da se u našoj zemlji izvodi ovakav zahvat, koji teško obolelim pacijentima omogućava da premostve vreme do transplantacije

  • 2

Dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima dobila su "veštačko srce" na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, pišu Novosti.

Kako navode Večernje novosti, dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima, i sa gotovo poslednjim otkucajima ovog organa, u ponedeljak su dobila "veštačko srce". Ugradnjom revolucionarne veštačke srčane pumpe "hartmejt 2" na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije produžen im je život.

Četvoročasovnu intervenciju uradili su, uz pomoć kolega iz Zagreba, domaći kardiohirurzi na čelu sa kardiohirurgom i direktorom Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljkom Ristićem.

Pacijentu od 38 godina, koji je nedavno preživeo infarkt, srce je kucalo samo sa sedamnaest odsto snage. Drugom pacijentu, starom 49 godina, zbog upale srčanog mišića srce je kucalo sa deset odsto snage.

Veštačke pumpe su ugrađene i zahvaljujući donatorima, koji su ovoj ustanovi poklonili uređaje vredne 80.000, odnosno 10.000 evra.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    3. jun 2013 | 23:02

    Svaka cast!

  • Bili

    4. jun 2013 | 00:07

    Svaka čast doktorima ali i donstorima koji su spomenuti u tekstu. To su smekeri pomogli a ne žele da im se ime spomene. Sto kazu klinci : Respect!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA