Tita jedva sprečili da se preda Nemcima na Drvaru!

Crni je mahao pištoljem i vikao na Tita: "Stara kukavice, marš iz pećine!", piše u knjizi Jože Pirjevec

  • 0

Slovenački istoričar Jože Pirjevec, pišući o nemačkom desantu na Drvar, otkriva da je Josip Broz Tito hteo da se preda Nemcima.

"Sreten Žujović Crni, kome je Tito već dugo išao na živce, potegao je revolver i počeo vikati: 'Izlazi, stara kukavice! Hoćeš da se predaš Nemcima i kao komandant spaseš glavu, a istovremeno uništiš i izdaš našu borbu...' Tek tada je Tito odlučio da se ne preda Nemcima", piše Pirjevec u knjizi "Tito i drugovi".

Press prenosi najzanimljivije detalje iz knjige, pa se Tito tako, u uverenju da opasnosti nema, 24. maja vratio u Drvar, gde je priredio večeru za članove vojnih misija pri Vrhovnom štabu, među kojima su bili Čerčilov sin Rendolf i delegat generala Ajzenhauera Robert Kraford.

Tito je prenoćio u pećini kako bi sutradan s Kardeljem, Rankovićem, Arsom Jovanovićem, Zdenkom, Rajkovićevom sekretaricom Brankom Savić i ostalim drugovima proslavio rođendan. Tu ga je u zoru iznenadio nemački desant.

Nemci su pećinu zasuli vatrom kako ne bi mogao da je napusti. Jedini mogući izlaz bio je preko stene, koja se neprijateljskim vojnicima pružala kao na dlanu. Bez pratnje i vatrene zaštite, Ranković se popeo na vrh brda i stigao na zaravan ne znajući ko je nadzire. Imao je sreće, jer Nemaca tu još nije bilo.

Tek, u pola jedanaest, kada se činilo da je sve izgubljeno, Ranković je poslao Sretenu Žujoviću kratko pismo u kojem je Titu javio šta mu je činiti. Mora da se povuče na vrh brda, gde nema neprijateljskih jedinica. Žujović se potom vratio s platoa i našao Tita u maršalovoj uniformi i Zdenku u vojnoj.

Očigledno ga je bila uverila da se preda Nemcima. Crni je potegao revolver i počeo vikati, i tek tada Tito je odustao od predaje.

Pognuti, kako ne bi bili previše uočljiva meta neprijateljskim mitraljezima, partizani su izašli iz pećine i puzali uz brdo od grma do grma... Tito je bio tako iscrpljen da se jedanput ili dvaput gotovo onesvestio.

Nemci su na kraju zaplenili samo njegov džip i maršalsku uniformu, koju su pronašli u krojačkoj radionici.

(Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA