SABOR SPC: Nastavlja se stradanje srpskog naroda na KiM

- Sabor je sa žaljenjem konstatovao da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosovu i Metohiji, pa ni najnoviji pregovarački proces na najvišem nivou u Briselu, nije doneo ni pravdu ni rešenje problema - navedeno je u saopštenju Sabora

  • 5

Sabor SPC saopštio da se nastavlja stradanje srpskog naroda na KiM, da pregovori u Briselu nisu rešili problem, a da će SPC podržati vladu.

- Sabor je sa žaljenjem konstatovao da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosovu i Metohiji, pa ni najnoviji pregovarački proces na najvišem nivou u Briselu, nije doneo ni pravdu ni rešenje problema - navedeno je u saopštenju Sabora.

Kako je istaknuto, posle rušenja i skrnavljenja pravoslavnih svetinja, izgona stotina hiljada Srba, trgovine ljudskim organima i sličnih nedela, sada su na delu nešto blaže nasilje i "mekši" teror - varvarsko uništavanje nadgrobnih spomenika, ubistva, napadi na imovinu, getoizacija, svakodnevne pretnje...

Sabor je izrazio bojazan da primena postignutih dogovora i sporazuma ne doživi neslavnu sudbinu ranijih "standarda pre statusa", te je sa odobrenjem primio na znanje aktivnosti Svetog Sinoda preduzete kao doprinos državi Srbiji i srpskom narodu u celini na putu iznalaženja pravednog i trajnog rešenja.

U saopštenju se podseća i da je radi što boljeg upoznavanja sa naporima Vlade Srbije i drugih odgovornih organa države na istom putu, Sabor zamolio prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da zvanično poseti Sabor na zasedanju.

Tom prilikom je konstatovano da, i pored razlika u pristupu pojedinim pitanjima, postoji jedinstvo i saglasnost u suštinskom opredeljenju za budućnost srpskog naroda na KiM za očuvanje svetinja i za integritet Srbije, što znači odbijanje neposrednog ili posrednog priznavanja fantomske državnosti Kosova i Metohije van Srbije, navedeno je u saopštenju.

Sabor je, kako je istaknuto, uverio Vučića da Vlada i Skupština Srbije, delujući u tom smeru, mogu da računaju na punu podršku Srpske pravoslavne crkve, u okviru njene nadležnosti i mogućnosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    4. jun 2013 | 21:18

    SPC podrzava Vucica,znaci podrzava i stradanje srpskog naroda.

  • Desko

    4. jun 2013 | 20:12

    1999 nešto ne pamtim da ste se bunili ....misja rupa ! Molim vas idite dole pa tamo izigravajte junacine!

  • Srdjan D.N.

    4. jun 2013 | 22:59

    Narod pati zbog Briselskog sporazuma koji je napravila vlada a oni podrzavaju vladu a i pate zbog naroda? Jel' na saboru serviraju caj od bunike?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA