ASAD VLADA KUSAJROM: Palo glavno leglo pobunjenika! (FOTO)

- Naša herojska armija povratila je bezbednost i stabilnost za sve stanovnike Kusajra. Sirijska armija potpuno kontroliše region Kusajra u provinciji Homs, nakon što je ubila veliki broj terorista i mnoge zarobila - javila je sirijska državna televizija

  • 4

Sirijska vojska povratila je kontrolu nad strateški važnom gradu Kusajru, koji se nalazi u blizini granice s Libanom, javila je jutros sirijska televizija a prenele zapadne agencije.

- Naša herojska armija povratila je bezbednost i stabilnost za sve stanovnike Kusajra. Sirijska armija potpuno kontroliše region Kusajra u provinciji Homs, nakon što je ubila veliki broj terorista i mnoge zarobila - javila je televizija.

Snage predsednika Bašara al-Asada započele su 19. maja ofanzivu na Kusajr, uz pomoć boraca libanskog pokreta Hezbolah, navodi AFP. Grad je strateški bitan jer povezuje Liban i Siriju, navodi Rojters.

Kontrola nad Kusajrom je bila ključna za pobunjenike, jer je to za njih bio glavni pravac snabdevanja oružjem, a iz Libana su dolazili i borci u pomoć.

Lekar u Kusajru je rekao prekjuče da 300 teško ranjenih građana treba hitno da budu evakuisani kako bi im bila pružena lekarska pomoć.

Kasem Alzein koji koordiniše rad nekoliko improvizovanih bolnica u gradu, rekao je da se ranjenici leče u privatnim kućama nakon što je glavna bolnica uništena tokom skoro tronedeljnih borbi sirijske armije uz pomoć Hezbolaha, i pobunjenika koji se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

Oni koji su uspeli da izađu iz Kusajra, rekli su da je to mesto prilično uništeno i da je to sada grad duhova. Iz grada su uglavnom izašli žene i deca jer muškarci rizikuju da budu ubijeni na kontrolnim punktovima, rekla je juče predstavnica Komesarijata UN za izbeglice Melisa Fleming.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da je Moskva prošlog vikenda blokirala dokument u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija vezan za opsadu sirijskog grada Kusajra i ocenilo da je u toku operacija borbe protiv terorizma.

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič opisao je ono što se dešava u Kusajru kao "borbu protiv terorizma".

- To se teško može nazvati blagovremenim podizanjem glasa međunarodne zajednice o situaciji (u gradu) kada sirijska vojska okončava operaciju protiv ekstremista koji terorišu stanovništvo (grada Kusajr) mesecima, bez ograničenja - izjavio je Lukaševič.

On je dodao da se nacrt predloženog dokumenta odnosi na "zahtev za jednostrani prekid vatre od strane sirijske vojske i slobodan prolaz za ''bandite'' opkoljene u nekoliko delova grada", prenela je agencija Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анастасије Вукобрадовић Долц

    5. jun 2013 | 10:46

    Шта урадише амери од Сирије. Где ће им душа.

  • ДАШОНИ

    5. jun 2013 | 14:41

    БРАВО АСАДЕ , САМО НЕПРЕД БРАНИ СВОЈУ ЗЕМЉУ ОД ТЕРОРИСТИЧКОГ ОЛОША

  • šumadinac

    5. jun 2013 | 14:21

    ali tu su i rusi koji blokiraju američke "napore" da uvedu svoju demokratiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA