BRUKA: Ustaše u časopisu za škole u Hrvatskoj!

Deca u Hrvatskim školama uče o delovanju ustaških formacija iz mesečnika "Vojna povijest" na čijoj je stranici ustaški zločinac i komandant crne legije Jure Francetić

  • 16

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi deca u Hrvatskoj trebalo da u školama mnogo više uče o delovanju ustaških formacija, ali na osnovu činjenica.

Povodom buke koja se digla oko najnovijeg broja hrvatskog mesečnika "Vojna povijest" na čijoj je stranici ustaški zločinac i komandant crne legije Jure Francetić i u kome se velik prostor daje tekstu o ustaškim formacijama i njihovim borbenim dejstvima, Puhovski je rekao da ne bi bio problem ako bi se u tekstu o ustašama navodile činjenice.

- Ali, ako se radi o propagandi, i o Francetiću se piše kao o kao šarmantnom uspešnom pobedniku, to je neprihvatljivo, pa bi Ministarstvo nauke i obrazovanja trebalo reagovati, preduzeti radikalne mere i izbaciti taj mesečnik s popisa dodatne literature za škole - istakao je Puhovski.

Ministarstvo nauke i obrazovanja juče je podsetilo da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

- Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naučni časopis - ističu u ministarstvu.

Ministarstvo je reagovalo već na samu najavu najnovijeg broja mesečnika objavljenu u "Večernjem listu" čije je "Vojna povijest" specijalizovano izdanje.

Osim od agencije, stručnu recenziju, Ministarstvo je zatražilo i od nekoliko nezavisnih stručnjaka za istoriju.

Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj strani časopisa koji bi se trebao koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim oznakama i naslov "Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta".

Naslovna stranica i sadržaj mesečnika izazvali su veliku buku i uznemirenost u Banjaluci i drugim delovima Republike Srpske gde su u Drugom svetskom ratu ustaše počinili nebrojene zločine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лане

    8. jun 2013 | 18:53

    @netko: Decko, vasa povijest je toliko dostojna prezira i gadjenja, da ste poslednji na svetu koji se mogu rugati Srbima za bilo sta. Pricas o nasem nepriznavanju iz 90-ih? A pominje li kod vas ko sramnu podrepashku drzavicu Ndh i njene zlocine. To ne pominjete nikad, nacisti glibavi. Tu ste se poneli tako da cete u nama imati krvnike i za 1000 godina, dok je poslednjeg Srbina na zemlji, zivece i zelja za osvetom. Cekacemo vas. Strpljivo cemo cekati istorijsku sansu da vam rastrgnemo drzavu i citav narod. Ili se izvinite i neka vas kler klekne u Jasenovcu. E, tada mozemo da pricamo. Ali dok god slavite Jasenovac i pevate u njemu, mi cemo cekati novu priliku da od svakog hrvatskog grada napravimo Vukovar! Ti mi o ratovima pricas!? Jedan kroasan? Da nije bilo borbe Srba u oba svetska rata i zelje medj.zajednice da rese srpsko pitanje (hrvatsko nac.pitanje niko nije ni pominjao, nigde vas nije bilo, nikad, niti ste bili relevantni), vi ne biste do dana danasnjeg imali drzavu! Vasi najveci desnicari su 1918. predlagali samo autonomiju unutar Habz.carstva, nikakvu drzavotvornu ideju niste imali. Srbi su naucili drzavotvornosti i Hrvate i Slovence, a ne Austrijanci i Madjari! To ce ti reci svaki obrazovan Slovenac, oni se toga ne stide, a i zasto bi? Ima i Hrvata koji to priznaju, dosta. Vi ste nacija nastala na klerikalnom fanatizmu i srbofobiji Vatikana, nedavno. Za Hrvate priznajem samo Zagorce,a vi pohrvaceni Srbi Dinaridi, olosu najveci, morate biti ustase, da bi vam identitet imao smisla! Bez srbofobije, vas nema.

  • Krstoje

    8. jun 2013 | 16:07

    Ko nema svoju istoriju, mora da je stvara

  • cobi ns

    8. jun 2013 | 16:43

    Pustite Hrvate,(treba ignorisati one kojima nema pomoći)da nema Nas Srba njihov život bi bio bez smisla!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA