Nišvil džez festival će se održati, iako Ministarstvo kulture ne daje ni dinar!

- To je kriminalni akt. Odakle ovakav neprijatelj tamo gde ne traba da ga bude - u Ministarstvu kulture i to sad. Oni su nama u oktobru trebali da jave da li nam je odobren budžet. Mi to saznajemo sad, u junu, i to na ovaj način - kaže direktor festivala Ivan Blagojević

  • 6

Najveći internacionalni džez festival Jugoistočne Evrope Nišvil ove godine ostao je bez traženih sredstava. Da sramota bude veća Ministarstvo kulture i informisanja svoju odluku je umesto prošlog oktobra, saopštilo pre samo nekoliko dana.

- To je kriminalni akt. Odakle ovakav neprijatelj tamo gde ne traba da ga bude - u Ministarstvu kulture i to sad. Oni su nama u oktobru trebali da jave da li nam je odobren budžet. Mi to saznajemo sad, u junu, i to na ovaj način - kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

On ističe da je saopštenje Ministarstva poslato samo medijima, dok oni uopšte ne znaju ko stoji iza istog.

Prošle godine organizatori su imali na raspolaganju sumu od samo 2 miliona dinara, dok je 2011. ona bila duplo veća i iznosila je 4 miliona.  Organizatorima je i bivši ministar kulture Predrag Marković davao obećanja da će njihova sredstva biti veća, ali to se nije dogodilo.

- Ove godine smo tražili 10 miliona jer mislimo da toliko zaslužujemo i zato što je suma prošle godine bila manja no što je trebala da bude. Ovaj festival je brend umetničke Srbije - navodi Blagojević ističući da je godinama festival dovodio svetski poznate muzičare iz sveta džeza, kao i da je dosta radio na promociji etno džeza i naše zemlje kako kod nas, tako i u svetu.

Iako je festival poznat i prizat u čitavoj Evropi, a o njemu su samo reči hvale imali mnogi muzičari i mediji poput magazina "New Europe" u kojem je objavljen tekst pod naslovom "Nišvile - evropsko lice Srbije", Ministarstvo kulture nema sluha za potraživanja organizatora.

Komisija je zauzela stav da festival ovakvog profila, naročito imajući u vidu nejasnu progamsku koncepciju, nedostatak kvalitetne umetničke selekcije, kao i ogromna potraživanja Nišvil produkcije, ne predstavlja nekomercijalni program i da bi u slučaju finansijske podrške ovom festivalu, Ministarstvo praktično uskratilo podršku mnogim drugim kvalitetnim nekomercijalnim projektima, navedeno je u saopštenju.

- To je klasičan mediokritet, koja osoba stoji iza tih navoda Ministarstva. Niko nije naveo da ovde dolaze svetska imena džeza, niko nam nije rekao napravili ste spektakl, propagirate džez muziku, obrazujete mlade, ne, nego hoće da nas sruše -navodi Blagojević koji dodaje da je sve to borba sa birokratijom koja ne može da tvrdi da to nije umetnost.

Čuveni džez muzičar Mihailo Miša Blam muzičar i džez publicista svake godine je učesnik festivala, a Blagojević se pita "kako njemu neko može da kaže da ovo nije umetnički koncept?".

Osim propagiranja etno džeza i domaćih umetnika poput legende Šabana Bajramovića, na festivalu se od 80 koncerata 55 ne plaća, kao ni sve radionice u kojima posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa čitavom džez kulturom.

Organizatori Niškog džez festivala želeli su publici da prirede pravu muzičku poslasticu u godini obeležavanja Milanskog edikta, iako će se festival održati, zbog nedostatka sredstava neće moći da bude grandiozan kao što je planirano. Ipak, sigurni smo da će festival ispuniti očekivanja ljubitelja džeza i na taj način još jednom dokazati da vredi i više od traženih (i neodobrenih) 10 miliona dinara.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA