VODIČ ZA BIVŠE PAUŠALCE: Novi zakon od 2014, evo ko će sve moći da ostane paušalac!

Telegraf objavljuje spisak zanimanja koja će od 1. januara 2014. godine ostati u paušalnom sistemu oporezivanja. Svi oni do kraja 2013. biće oporezovani, a limit koji je podignut sa 3 na 6 miliona počeo je da važi od 30. maja

  • 6

Računovođe, knjigovođe, revizori, vlasnici turističkih i marketinških agencija i svi ostali kojima je ukinuto pravo na paušalno oporezivanje, zahvaljujući izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, do kraja ove godine ostaće paušalci.

Oni će tek od 1. januara 2014. morati da plaćaju porez na stvarni dohodak, kaže u izjavi za Telegraf Milica Bisić, savetnik za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede.

Pored njih, pravo na paušalno oporezivanje ukida se i za poslove poreskog savetovanja, istraživanja tržišta, a to pravo nemaju ni trgovine na veliko i malo, hoteli i restorani, finansijsko posredovanje i poslovi u vezi s nekretninama.

Svi oni do kraja 2013. biće paušalno oporezovani, a limit koji je podignut sa 3 na 6 miliona počeo je da važi od 30. maja ove godine. U slučaju da ostvare ukupan promet veći od 8 miliona dinara, preduzetnici postaju i PDV obveznici.

Bisićeva smatra da je stvorena zabuna u javnosti oko toga šta će oni koji izlaze iz sistema paušalnog oporezivanja sada morati da plate.

- U slučaju da ste tek počeli da obavljate neki od tih poslova, poput računovođe ili reklamiranja i istraživanja tržišta, onda sami procenjujete koliko očekujete da će vam biti prihodi, a koliko rashodi u toj godini. I na osnovu te procene, dobijete dobit koju očekujete i koju podelite na 12, pa imate mesečnu ratu koju treba da platite. Ako se ispostavi da ste pogrešili u proceni, onda na kraju godine, kad vidite koliko ste stvarno zaradili, proverite da li ste platili više ili manje. Ukoliko ste platili manje - onda doplatite, ako ste platili više - onda imate pravo na pretplatu, da vam se vrati taj novac ili da ga koristite za ubuduće - pojašnjava naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju, nije dobro što nije prošao predlog Ministarstva finansija da se paušalno oporezianje ukine i za advokate i lekare.

- Za revizore, poreske savetnike, računovođe ne može se reći da ne znaju da vode knjige, pošto to rade za druge. Suština je da je oporezivanje po stvarnom dohotku poštenije oporezivanje. Jer, ako ništa ne zaradite, nećete ni platiti porez, a kod paušala porez ćete platiti iako ništa niste zaradili. E, sad,  obveznici više vole da su paušalci, zbog toga što suštinski oni verovatno više zarade, nego što plate paušalnog poreza. Paušalni porez je po definiciji napravljen za sitne zanate, poput obućara. To je zapravo mogućnost da ti neki sasvim mali obveznici plaćaju porez, a da im to ne predstavlja neki problem. Advokati i lekari, s druge strane, mogu da vode knjige i zato smo ih predložili - ističe Bisićeva.

Ona dodaje da je suština takozvane poreske pravde da ljudi jednake snage jednako plaćaju.

- Bitno je da se plati porez koji odgovara vašoj ekonomskoj snazi. Nema nijednog razloga zbog koga bi advokati i zdravstveni radnici bili izuzeti, ali, nažalost, taj predlog je odbijen - podseća Milica Bisić.

Telegraf će u oviru teme "Vodič za paušalce" uskoro objaviti i savete knjigovođa i računovođa - na koji način treba voditi knjige, na koji način je moguće uštedeti, kako legalno, u okviru zakona, umanjiti dobit i šta će svi dosadašnji paušalci morati da znaju i primenjuju od 1.1.2014. godine.

Evo spiska iz Poreske uprave svih delatnosti koje i dalje imaju pravo na paušano oporezivanje:

1.) Nosači, čistači obuće, sakupljači lekovitog bilja, šumskih plodova i slično, prodaja pečenih, kuvanih i na drugi način pripremljenih poljoprivrednih i drugih proizvoda na ulici i drugim slobodnim prostorima, u sportskim, bioskopskim i drugim dvoranama i prostorijama i druge srodne delatnosti koje se obavljaju bez stalnog poslovnog mesta, štopovanje tkanina, presvlačenje dugmadi, popravka kišobrana, popravka ortopedskih pomagala, popravka naliv-pera i patent-olovki, herihteri, drvomodelari, duboresci, popravka muzičkih instrumenata, plisiranje, oštrači, bačvari, jorgandžije, kolari, potkivači, vunovlačari, rukavičari, opančari, četkari, papudžije, domaća radinost, stari zanati i verski službenici

2.) Frizeri za muškarce, časovničari, optičari, fotokopiranje, obućari, krojači, prerađivači sekundarnih sirovina, bravari, firmopisci, pečatoresci, uzgajivači cveća, proizvodnja loznovoćnih i drugih sadnica i kalemova, iskorišćavanje zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, inkubatorska proizvodnja živine, povremeno obavljanje poslova poljoprivrednim mašinama drugim licima, izvođači muzičkih i drugih programa koji nemaju status estradnih umetnika

3.) Auto-mehaničari, auto-limari, auto-električari, vulkanizeri i slično (auto-grana), moleri, tapetari, frizeri za žene, TV i elektro-mehaničari, precizni mehaničari, električari, vodoinstalateri, podučavanje umetničkim i sportskim veštinama (muzika, balet, slikanje, pevanje, sport i drugo), grafička delatnost, pranje i peglanje rublja, hemijsko čišćenje i bojenje, pedikirsko-manikirske i kozmetičarske usluge, fotografi sa stalnim poslovnim mestom, video-klubovi, voskari, trgovinska delatnost koja se obavlja izvan poslovnih prostorija (na tezgama i sličnim objektima koji se koriste na pijacama, ulicama, trgovima i drugim javnim površinama), astrolozi, agencije za posredovanje kod sklapanja braka, usluge reklame i propagande, delatnost ribolova, delatnost čišćenja stanova, stambenih zgrada i poslovnih prostorija, delatnost pružanja pomoći starim i iznemoglim licima.

4.) Zlatari, kamenoresci, plastičari, metalostrugari, pekari, proizvođači testenina, poslastičari, građevinska delatnost i druge slične delatnosti, uslužno rezanje građe, stolari, stakloresci, radnje za zabavne igre, modni krojači, trgovinska i ugostiteljska delatnost koja se obavlja u kiosku ili prikolici i sličnom montažnom ili pokretnom objektu, auto perionice

5.) Lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari i druge slične profesionalne delatnosti

6.) Advokati

7.) Auto-taksi, prevoz putnika kombi vozilom i minibusom, šlep služba, prevoz posmrtnih ostataka, prevoz putnika autobusom, prevoz stvari i robe kamionom i druge auto-prevozničke delatnosti

(Natalija Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    11. jun 2013 | 00:04

    Samo u Srbiji ima da advokati pausalno plate porez!!!! Svaki advokat minimalno zaradjuje 2000-3000 mesecno u gradicu pa i vise ako su u Bg ili NS, i kada se porez placa onda se od sitnih riba dusa vadi dok advokati ne plate skoro nista. Jedan od mojih roditelja ima zanatsku radnju i placa obaveze u iznosu od 28000 dinara... Dok zarade u sustini nema kada se plate ove obaveze, kirija za lokal i struja, voda i komunalije za lokal... Dakle, uzas manjih radnjica ... Prosto...

  • Ludost

    10. jun 2013 | 19:27

    Kako da registrujem firmu za popravku naliv pera i patent olovki? :)

  • Zivko

    15. januar 2014 | 14:28

    Posedujem manju atomehanicarsku radnju, sa jednim zaposlenim (ja). Da li moram da imam knjigovodju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA