EVAKUACIJA U TOKU: Vrh vodenog talasa na Dunavu sutra

- U naseljima poput Čerevića, Beočina, Suseka i Banoštora je u toku evakuacija, a ekipe su spremne da intervenišu i u drugim mestima ukoliko to bude potrebno - kaže za Telegraf načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Štabu MUP-a za vanredne situacije Sanja Vuksanović Žugić

  • 1
Kiša i nevreme na Dunavu Foto: Tanjug

Dunav će 12. i 13. juna dostići "kritičnu tačku" odnosno najviši vodostaj, zbog čega bi u opasnosti od poplava moglo da bude nekoliko naselja u takozvanom "nebranjenom području".

Kako je za Telegraf objasnila načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Štabu MUP-a za vanredne situacije Sanja Vuksanović Žugić, nivo Dunava kod Bezdana 12. juna će biti 709, a kod Apatina 777 cm.

- U delu nebranjenih područja će biti problema, ali tu su naše ekipe koje su spremne. - U naseljima poput Čerevića, Beočina, Suseka i Banoštora je u toku evakuacija, a ekipe su spremne da intervenišu i u drugim mestima ukoliko to bude potrebno. Neki odbijaju evakuaciju, to su njihove kuće i kažu da su na to navikli, ali oni su iseljeni na gornje spratove, a i njihova stoka je prebačena na druge lokacije - kaže Vuksanović Žugić.

Ona dodaje da se nada da će naredni dani proći bez panike i bez većih nevolja.

Prema njenim rečima, Beograd neće biti u opasnosti od izlivanja ove reke.

Podsećamo, serija poplava krenula je iz Nemačke početkom juna, potom je postalo kritično i u Austriji, dok je u nekim delovima Mađarske voda potopila ogromna područja. Takođe, poplave su zadesile i Švajcarsku.

Poplavni talas je stigao u Srbiju 5. juna, a nekoliko dana kasnije, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, premijer Srbije Ivica Dačić, koji je ujedno i komandant ovog tela, rekao je da će evakuacija biti obavljana po potrebi. Dan kasnije na području Dunava od Bezdana do Bogojeva proglašena je vanredna odbrana od poplava.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Burduš

    11. jun 2013 | 16:35

    Sreca da se mnogo vode izlilo vec po njemackoj inace bio bi haos dole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA