Francuzi traže zaustavljanje napredovanja Bašarovih trupa prema Alepu!

- Moramo povratiti ravnotežu jer su trupe Bašara al-Asada poslednjih nekoliko sedmica i posebno Hezbolah i Iranci, sa ruskim naoružanjem, postigli velike dobitke na terenu - istakao je francuski šef diplomatije Fabijus

  • 8

Francuska je danas zatražila od međunarodne zajednice da zaustavi napredak sirijske vojske, uz pomoć boraca Hezbolaha i Irana, prema strateški važnom severnom gradu Alepu.

- Moramo da zaustavimo taj napredak prema Alepu. To je sledeća meta Hezbolaha i Iranaca - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus, prenela je agencija AFP.

Sirijska vojska je uz podršku boraca Hezbolaha zauzela pre nedelju dana Kusajr, strateški važan grad u blizini sirijske granice sa Libanom.

- Moramo povratiti ravnotežu jer su trupe Bašara al-Asada poslednjih nekoliko sedmica i posebno Hezbolah i Iranci, sa ruskim naoružanjem, postigli velike dobitke na terenu - istakao je Fabijus.

Međutim, francuski šef diplomatije nije pojasnio na koji način bi trebalo zaustaviti sirijsku vojsku.

SAD i Rusija nastoje da organizuju mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovali predstavnici Asadovog režima i pobunjenika u cilju nalaženja rešenja za okončanje konflikta koji traje već više od dve godine. Mirovni sastanak bi najranije mogao da bude održan u julu, navela je francuska agencija.

Procenjuje se da je u građanskom ratu u Siriji do sada život izgubilo najmanje 94.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nidza

    12. jun 2013 | 14:40

    Ма немој! Тражимо да се зауставе легитимне сиријске трупе, како оне не би поразиле терористичке побуњенике које ми подржавамо! Свашта! Само гази, Асаде, растерај мишеве!

  • Bosnjak

    12. jun 2013 | 15:29

    Ako Francuska trazi tako nesto,onda vjerujem da je Asad na pravom putu.

  • Niki

    12. jun 2013 | 15:58

    Dzelil, dovoljno je samo da spomenes zapad pa da znas zasta se bore pobunjenici. Nadam se da mozes objasniti kada si toliko pametan ko je pobio milion ljudi u demokratsmom iraku i to posle intervencije zapada, da bi skinuli "diktatora" Sadama. Da ne pricam i Libiji i ostalom Arapskom svetu. Svuda gde se umesala Americka demokratija sa zapadnjackim marionetama stradali su milioni nevinih ljudi. Upri prstom i pokazi posle svrgavanja "diktatora" od strane demokrata, gde se bolje zivi i gde je taj bigatiji narod. Zapad igra samo tamo gde moze da dobije neku korist, cena nije bitna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA