DRŽAVO, ŠTA PREDUZIMAŠ: 82 odsto dece zatrovano olovom kod Loznice!

Zajača je rudarsko mesto kod Loznice, od ranije poznato po rudnom bogatstvu i eksploataciji. Topionica olova u tom mestu je 2006. privatizovana i postala članica Koncerna Farmakom MB, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević

  • 6

Čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece iz Zajače ima prekomernu dozu olova u krvi. Zaštitnik građana traži reakciju ministarstava zdravlja i energetike.

Ministarka zdravlja odgovara da u Srbiji nema akreditovane laboratorije koja bi radila analize olova u krvi dece i najavljuje kontrole u Sloveniji.

Zajača je rudarsko mesto kod Loznice, od ranije poznato po rudnom bogatstvu i eksploataciji. Topionica olova u tom mestu je 2006. privatizovana i postala članica Koncerna Farmakom MB, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević.

Kako se navodi na sajtu tog koncerna, u kompleksu preduzeća Zajača postoji više od 25 objekata. Proizvodni kompleks se nalazi pored regionalnog puta, a rudarska proizvodnja na području Zajače sa manjim prekidima odvija se više od 115 godina. U topionici radi većina meštana Zajače, a njena osnovna delatnost je proizvodnja olova iz sekundarnih sirovina.

Najveći problem zagađenja u selu Zajača jeste deponija pri topionici "Zajača" koja postoji još od 1938. godine. Iako je država bila obavezna da sanira deponiju gde je nataloženo oko 600 hiljada tona ostataka prerade teških matala, taj problem očigledno nije rešen.

Na vest da je nakon ispitivanja dece iz tog rudarskog mesta ustanovljeno da skoro svi imaju povečan nivo olova u krvi i da se skoro godinu ipo dana ništa po tom pitanju nije preduzelo, reagovao je zaštitnik građana Saša Janković koji je izdao saopštenje u kom od nadležnih ministarstava, zdravlja i energetike, traži hitnu reakciju.

- Iako su prethodne analize ukazale na zagađenost životne sredine u ovom mestu i povećan nivo olova u krvi kod čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je prekinulo, bez obrazloženja, s praćenjem kvaliteta vazduha u Zajači, tako što je uklonilo mernu stanicu za uzorkovanje vazduha, a nijedna od mera praćenja kvaliteta vode, zemljišta i hrane koje je posle zabrinjavajućih rezultata zatražio Zavod za javno zdravlje iz Šapca nije sprovedena - piše u saopštenju zaštitnika građana Saše Jankovića.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    12. jun 2013 | 16:08

    Sad je valjda svima jasno da je krajnje vreme da se povede računa u vazduhu i vodi u Srbiji. Ovo nije slučaj samo u Loznici, već u gradovima širom zemlje... Tužno je što, osim države, i sami ljudi nemaju svest o ovoj opasnosti, i što se lomi na najgori način - po deci.

  • STEFAN

    12. jun 2013 | 18:11

    Dodjite i u Bor videcete sta je kolekcija otrova u svakom coveku!

  • Dekac

    12. jun 2013 | 16:46

    Ma najbolje da sve pozatvaramo i unistimo i ovo malo jadne srpske privrede sto je ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA