PETKOVIĆ: Potrudićemo se da pomognemo Nišvilu!

- Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takođe trebalo da se uključi. Ali ispitaćemo rad Komisije. Nije cilj ovog Ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo - poručio je ministar kulture

  • 0

Ministar Bratislav Petković najavio je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu, da će njegovo ministarstvo preispitati neka rešenja Komisije za raspodelu sredstava i pokušati da obezbedi novac za Bitef, Palić, Nišvil...

Poslanici su ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije ukazali na brojne probleme koji već izvesno vreme postoje u kulturi, od najnovijeg, slučaja Nišvil, preko zakona koji nanose ozbiljnu štetu kulturi - zakona o budžetskim sistemima, javnim nabavkama, do nedostatka kriterijuma za rad komisija i generalno manjkavosti pravnih okvira koji regulišu oblasti kulture i sporog reagovanja ministarstva na probleme koji se pojavljuju.

Predsednica odbora Vesna Marjanović ukazala je da se stekao utisak da sva sredstva namenjena kulturi odlaze u projekat obeležavanja Milanskog edikta, a da sve ostale manifestacije i programi padaju na treće, peto mesto. Ona je ponovo ukazala na loše stanje u kulturi, ali je upozorila da nedostatak sredstava ili teška situacija u kojoj se Srbija nalazi već decenijama ne smeju da budu razlog da kulturni poslenici pognu glavu i gledaju na propadanje kulture.

- Svesni smo teškoća sa kojima se suočava i Ministarstvo kulture i Srbija, ali borba za kulturu mora da se nastavi - rekla je Marjanovićeva.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Petković se složio da je Nišvil ozbiljna manifestacija i da će se potruditi da je pomognu, kao što su pomogli Sofest, Beografski festival igre, ali je ukazao da njegovo ministarstvo nije zaobišlo Niš budući da su tamo upućena sredstva za rekonstrukciju Medijane, predstave "Konstantin", "Sumnjivo lice"...

- Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takođe trebalo da se uključi. Ali ispitaćemo rad Komisije. Nije cilj ovog ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo -  poručio je ministar Petković i ponovio da će raditi na pronalaženju rešenja za Nišvil koji ovih dana izaziva veliku pažnju javnosti.

Pomoćnik za informisanje i medije Dragan Kolarević rekao je da su završene konsultacije kada je reč o setu medijskih zakona - Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim audio-vizuelnim servisima, kao i da očekuje da će početkom septembra ovi zakoni biti usvojeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA