MINISTAR KULTURE: Nišvil i Festival na Paliću nisu isto!

Petković je uveren da izdvajanje malo sredstava za palićki festival neće ugroziti tu manifestaciju i dodao da će se potruditi da reše situaciju

  • 4

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da će pokušati da izdvoje iz budžetskih rezervi sredstva i pomognu važnije manifestacije sa dužom tradicijom kakav je Festival evropskog filma Palić.

- Sada je vreme restrikcije i mi raspolažemo sa mnogo manje sredstava nego prošle godine. Svi su dobili manje, ali pokušaćemo da nešto iz budžetskih rezervi izdvojimo za te važnije manifestacije - rekao je Petković na otkrivanju obnovljene spomen ploče knezu Mihailu Obrenoviću u Košutnjaku.

Petković je je uveren da izdvajanje malo sredstava za palićki festival neće ugroziti tu manifestaciju i dodao da će se potruditi da reše situaciju.

Prema rečima organizatora festivala, ukupan budžet manifestacije, finansirane od strane grada Subotice, pokrajine i republike, prošle godine je iznosio 240.000 evra. Ove godine budžet je 170.000 evra, pri čemu je Ministarstvo kulture izdvojilo milion i 300.000 dinara.

Povodom odluke Komisije za savremeno stavralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da niški dzez festival "Nišvil" ove godine ne dobije sredstva, Petković je rekao da je tu "posebna situacija".

- Ne možemo dozvoliti da manifestacije koje su komercijalnog tipa ucenjuju ministarstvo, da traže određenu sumu novca, a onda da traže duplo više ili mnogo više - rekao je ministar.

On je primetio da tu ima određenih nepravilnosti koje je Komisija sagledala.

- To je komercijalna manifestacija koja traži sredstva za određeni program, a onda se ispostavi da im je nakon završetka programa potrebno pet puta više. Čujem da će ipak organizovati festival. Kako sad može da se održi festival? - zapitao je Petković.

On je rekao da će pokušati da pomognu, jer ministarstvo je tu da pomogne svakoj manifestaciji, ali je naglasio da se mora praviti razlika između "Nišvila" i "Palića".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursula

    10. jun 2013 | 15:45

    Seljacino nepismena

  • Sara

    10. jun 2013 | 16:56

    Ko si bre ti, ministre? Je l' si cuo nekada za Nis, ili bio u Nisu? Da li si ikad slusao jazz i blues, ili znas za Severinu, Zdravka Colica...?

  • misa

    10. jun 2013 | 17:01

    Sto juznije to tuznije. Nakraju ce i mi na jugu da oformimo pokrajnu od Raznja do Vranja pa trljajte glavu BG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA