HAG: Sudije naterali da oslobode Gotovinu i Markača!

- Haški sud ne deli pravdu, već provodi političke odluke - napisao Frederik Harhof, jedan od sudija u Hagu, optuživši za to predsednika suda Amerikanca Teodora Merona

  • 3

Frederik Harhof, jedan od sudija na međunarodnom tribunalu u Hagu, u svom pismu kolegama napisao je da "Haški sud ne deli pravdu, već provodi političke odluke".

U pismu se Harhof posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

- To je protivno svakoj vrsti pravde - napisao je Harhof, referirajući se na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Meron vršio pritisak na sudije da oslobode Gotovinu!

- Američki predsednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kad je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje - piše Harhof.

"Ostareli turski sudija" na kojeg se Danac poziva je Mehmet Gunej, 77-godišnjak, koji je glasao da se Gotovina i Markač oslobode. Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem; troje sudija bilo je za (Meron, Gunej i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agius).

- Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgora od svega je sumnja da su neke moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebalo da služi principima razuma i pravde - piše Harhof.

Pritisak iz SAD i Izraela?

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika sudiju Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

- Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD i Izraela uplašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima. Jesu li izraelski ili američki zvaničnicii izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka? - pita se Harhof u svom pismu.

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    14. jun 2013 | 14:59

    I sve se to zna,a taj sud i dalje radi.....

  • dalibor

    14. jun 2013 | 18:22

    Ajde USA se vec znalo ko su i sta su. Ali Izrael sta koj k.. se mesa? Trebalo bi i njih jednom smaknuti. Na taj deo zemlje posrzavam muslimane!

  • Kockica

    14. jun 2013 | 22:53

    Imamo mi lepe narodne komentare, da ne izmisljamo sad "vrucu vodu", npr. -Kad se 'vatas u kolo, u noge se uzdas. Ili jos bolje, - Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA