Todorić preuzeo Merkator za 452 miliona evra

- Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorcijumu Merkatora, koji su odlučili da nam ukažu poverenje i daju priliku da zajedno sa Merkatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo produktivnost poslovanja i očuvamo zaposlenost kao i da unapredimo konkurentnost u regionu i šire, na tržištu EU - rekao je predsednik Agrokor koncerna na potpisivanju ugovora

  • 3

Uprava hrvatske kompanije Agrokor poptisala je u Ljubljani ugovor o kupoprodaji 53,12 posto deonica Poslovnog sistema Merkator d. d. iz Slovenije.

Kako je saopšteno iz Agrokora, ta kompanija, na čijem je čelu hrvatski biznismen Ivica Todorić, će za deonicu Merkatora platiti 120 evra, pod uslovima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 miliona evra za 53,12 posto deonica Merkatora, odnosno 452 miliona evra za stopostotni udeo u kompaniji.

Realizacijom Ugovora, zajedno sa Merkatorom, Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi evra i zapošljavati 60 hiljada ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih, tako će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, saopšteno je iz Agrokora.

- Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorcijumu Merkatora, koji su odlučili da nam ukažu poverenje i daju priliku da zajedno sa Merkatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo produktivnost poslovanja i očuvamo zaposlenost kao i da unapredimo konkurentnost u regionu i šire, na tržištu EU - rekao je predsednik Agrokor koncerna Ivica Todorić i dodao:

- Čestitao bih zaposlenima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motivisanošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za istorijske iskorake.

Inače, konzorcijum deoničara Merkatora čini 12 kompanija: Pivovarna Union, Nova ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor, Radenska, Banka Koper, Hipo Alpe-Adria banka, NFD, Banka Celje i NFD holding.

Informacije o ovom transferu najpre su objavili zagrebački Večernji list i slovenački Finance.

Kako piše Večernji, poslednja tri dana odigravala se prava poslovna drama u vidu Agrokorovih pokušaja preuzimanja Merkatora. Drugi najveći deoničar, Nova ljubljanska banka sa 10,75 odsto deonica u sredu se pridružila grupi deoničara koji su već pristali na prodaju Agrokoru, pa je za svoju odluku zatražila saglasnost Nadzornog odbora.

U petak je održan i Nadzorni odbor Pivovarne Laško, koja drži 8,43 odsto deonica Merkatora. Osim Pivovarne odluku o prodaji potvrdili su i Hipo banka, Union, Radenska... Time su završene višegodišnje dileme Slovenaca o prodaji najvećeg trgovinskog lanca Todoriću koji je poboljšao svoju ponudu za još deset evra po deonici, što je cenu celog Merkatora podiglo za 40 miliona evra, te je tako ukupno dostigla 452 miliona evra.

Ipak, u pitanju je proces koji može biti završen najranije na jesen. Zapravo, sad Agrokor mora prodavcima da garantuje najmanje dve jako bitne stvari: dozvole agencija za zaštitu tržišne konkurencije i rešavanje pitanja Merkatorovih dugova.

Tek ako agencije za zaštitu tržišne konkurencije na Balkanu daju zeleno svetlo za veliko spajanje, koje će dramatično promeniti odnose snaga na celom nizu tržišta u regionu, Agrokor će uplatiti novac na račune Merkatorovih deoničara.

Poznato je i da je Merkatorov dug pozamašan i da trenutno iznosi oko 1,1 milijardu evra, podseća se u tekstu zagrebačkog dnevnika. Zato je jasno da Ivica Todorić pre transakcije mora da garantuje rešavanje odnosa Merkatora s kreditorima jer nakon promene vlasništva poverioci u znatnoj meri imaju pravo da zatraže trenutnu naplatu.

Dakle, tek se mora strukturirati izuzetno složena transakcija. Večernji podseća i da je Emil Tedeski kod preuzimanje slovenačke Droge imao popriličnih problema s kreditorima - većina je bila toliko gladna gotovine da su aktivirali mogućnost trenutne naplate.

Raspoloženje bankara od tada se nije puno promenilo, navodi Večernji list. Agrokor, koji ima izuzetno visoku cenu duga, u realizaciju same transakcije, dakle, neće moći da uđe bez značajne dokapitalizacije u kojoj će, prema dostupnim informacijama, učestvovati EBRD, Blekston (Blackstone) i Uan ekviti (One Equity), koji bi tako stekli 30 odsto poslovne imperije Todorićevih.

Ne ulazeći u to šta će sve Ivica Todorić dobiti s Merkatorom, a šta bi sve mogao da rizikuje, Večernji list ocenjuje da se načelno može reći da konačni zaokret u toj višegodišnjoj sagi ima tri ključna pitanja s istovremenim izuzetnim poslovnim i simboličkim značenjem.

Prvo, veličina Agrokorove akvizicije tolika je da predstavlja poslovni događaj epskih razmera za naš region, pa čak celu srednju i istočnu Evropu. Biće to najveća sektorska kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, te osma najveća ukupno.

Drugo, Agrokorova akvizicija predstavljaće pobedu biznisa i privatne inicijative nad pričama o "strateškim" nacionalnim interesima, nad političkim uticajima i običnim politikantstvom. Dugogodišnje opiranje slovenačke politike i politički kontrolisanih deoničara Merkatora prodaji Agrokoru dovelo je Slovence u vrlo neugodnu situaciju da moraju da prihvate ukupno gledano oko 400 miliona evra manje vrednu ponudu nego lani.

To sve govori o štetnosti političkih uticaja na interese onih koje je ta politika štitila. A da je na kraju presudio biznis, može se videti iz podatka da je odluku o prodaji donelo ukupno 12 kompanija. U njihovim nadzornim odborima i upravama o tome je razgovaralo 130 ljudi.

Treće, Agrokorovo preuzimanje Merkatora treba da pokaže da će biti stvorena ne samo veća nego i konkurentnija kompanija. Agrokor želi, ali tek mora da dokaže da zaista više vredi s Merkatorom nego bez njega. Dakle, ovo preuzimanje veliki je test koji bi mogao da pokrene lanac akvizicija, spajanja ili stvaranja poslovnih saveza.

Ovo poslednje pitanje zapravo je pitanje svih pitanja. Ivica Todorić, najveći i dosad najuspješniji hrvatski preduzetnik, nalazi se pred najvećim izazovom: kako od posrnulog Merkatorovog poslovanja stvoriti uspešniji zajednički biznis.

(Telegraf.rs / Izvori: B92, Večernji list, Finance)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA