NIJE BILO TUČE: Održan Prajd u Zagrebu! (FOTO)

Na Povorci ponosa koja se danas održala u Zagrebu učestvovalo je između 12 i 14 hiljada ljudi! Učesnici šetnje su krenuli u šetnju sa tamošnjeg trga Zrinjevac, koji je bio prepun

  • 19

Na Povorci ponosa koja se danas održala u Zagrebu učestvovalo je između 12 i 14 hiljada ljudi! 

Prema ocenama učesnika i novinara radi se o najvećem okupljanju ovakve vrste  ikada u Hrvatskoj. Učesnici šetnje su krenuli u šetnju sa tamošnjeg trga Zrinjevac, koji je bio prepun.

Povorku je osiguravalo stotinak interventnih policajaca, iako za zaštitom, nije bilo potrebe. Građani Zagreba prema Povorci ponosa pokazivali su izrazite simpatije, pa su učesnike parade na svakom koraku pozdravljali mahanjem i pljeskanjem.

Inače, ovo je u Zagrebu 12. po redu,  Povorka ponosa koja se održava uz poruku: "Ovo je zemlja za sve nas".

Učesnici su se nešto pre 14 časova počeli da se okupljaju na Trgu žrtava fašizma.

U povorci ponosa koja će se pod motom "U ime svake porodice" pod duginim bojama prošetati centrom Zagreba organizatori, prema najavama dolaska iz Hrvatske i regiona, očekuju između sedam i 10 hiljada ljudi. Ostvare li se najave, to će biti dosad najveći "Zagreb Priajd" koji ove godine šalje poruku: "Ovo je zemlja svih nas - LGBT osoba, tradicionalnih porodica i onih koji to nisu".

Noseći transparente sa porukama poput "Tolerišeš li ti mene, tolerisaću i ja tebe" i "Danas gay, sutra suprug", marširaće za ravnopravnost istospolnih parova u hrvatskom društvu.

Paradi su prisustvoali i šefica diplomatije Vesna Pušić i supruga premijera Sanja Milanović. Pušićeva je rekla novinarima da daje podršku gej paradi kao jednom od najistaknutijih oblika borbe za ljudska prava, dok je Milanovićeva izjavila da je došla iz solidarnosti i kao građanka, jer ne voli stigmatizaciju.

I ove godine organizatori su proglasili homofrenda i homofoba godine, pa je tako frontmen grupe Hladno pivo Mile Kekin poneo prvu titulu, dok je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Božanić proglašen - homofobom godine.

Podsetimo, na splitskom "Prajdu" je, nedavno, bilo pet ministara, a i na zagrebački je najavljen dolazak dosta osoba s političke scene.

(Telegraf.rs / INdex.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    15. jun 2013 | 15:21

    Evropska Unija ljudi! Najvece zlo ikada sto se pojavilo na ovom svetu!

  • MilosObilic

    15. jun 2013 | 15:33

    Pa hrvati su svi buljasi, to je opste poznato. :)) Zato hrvatice i vole nas SRBE!!

  • Skituljko

    15. jun 2013 | 15:35

    Boze sacuvaj nas od ovog zla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA