UZBUNA: Prodaja Merkatora - manje posla za srpske dobavljače

- Veliki deo "Merkatorovih" proizvoda dolaziće iz Hrvatske i Slovenije, jer oni nisu tu da razviju srpsku privredu nego svoju - rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević

  • 5

U Srbiji će u trgovinama hrvatskog "Agrokora", pošto preuzme slovenački Merkator, biti manje robe domaćih dobavljača, upozoravaju iz Ministarstva trgovine.

- Spajanjem trgovina u vlasništvu "Agrokora" i "Merkatora" u Srbiji, biće zatvorena vrata domaćim proizvođačima. Veliki deo prozvoda dolaziće iz matičnih zemalja, što je normalno, jer oni nisu tu da razviju srpsku privredu nego svoju - rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević.

On je dodao da je takva situacija "znak za uzbunu" i da moraju da budu preduzete mere za dolazak drugih trgovinskih lanaca u Srbiju.

- Jedini lek je da dođe nekoliko moćnih lanaca koji bi razbili sadašnje stanje - ocenio je Milićević.

"Agrokor" je 14. juna potpisao ugovor o kupovini 53,12 odsto akcija "Merkatora". U Srbiji je u sastavu "Agrokora" maloprodajni lanac "Idea", a u vlasništvu "Merkatora" su trgovine "Roda".

Po proceni Milićevića, "Agrokor" će nakon preuzimanja "Merkatora" u Srbiji imati oko 36 odsto udela na tržištu trgovine, i to u početku neće imati veći uticaj na cene.

- Nakon što "Agrokor" preuzme "Merkator", taj trgovinski lanac i "Delez" imaće oko 73 odsto tržišnog učešća u Srbiji - rekao je Milićević.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лане

    17. jun 2013 | 14:26

    Па наравно! Ко нам је крив што смо распродали све!!? Ко? И треба! Погасити све фабрике, сви да купују усташко! Навијам за то! Да идиоти немају где ни плазма кекс да купе, ни кремић, него Лина буђавог! Ионако је овај смрадни народ луд за хрватским производима! Не треба ни државу да имамо бре!!!

  • Loner

    17. jun 2013 | 15:09

    E pa ja kupujem ono sto je jeftinije,pa ko udari visoke cene nece od mene dobiti pare-to sto nasa drzava razbija samu sebe,unistava privredu,pljacka budzet u kom ima para a laze da nema,gura lopove u zatvor a imovinu im ne dira,to sto su lopurde na vlasti vec celu deceniju i sve su masniji i ugojeniji,to sto su pokrali sav novac od kredita koje su uzimali -to cemo resiti u ''crvenom oktobru''!

  • Namcor

    18. jun 2013 | 01:42

    Od Srbije ostalo samo ime...Sve prodato...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA