PREPORUKA IZ LAGUNE: Omiljene svirke i bendovi Davida Albaharija (FOTO)

Prvo mesto na Laguninoj listi i dalje drži Haled Hoseini, koji je bio najprodavaniji i u "Noći knjige". Među predlozima ove nedelje - Borislav Pekić, novo izdanje Davida Albaharija o muzici i štivo dobitnice Nobelove nagrade, Toni Morison

  • 0

Ove nedelje "Laguna" predlaže priču o sazrevanju jedne od najznačajnijih književnica sadašnjice, dobitnice Nobelove i Pulicerove nagrade, Toni Morison, novele Borislava Pekića i sjajnu novu knjigu Davida Albaharija i Žarka Radakovića o svirkama i bendovima, koji su po njima menjali istoriju muzike.

Toni Morison

Solomonova pesma

Mlekadžija Ded je rođen neposredno nakon što se ekscentrični komšija vinuo sa krova kuće u uzaludnom pokušaju da poleti. Do kraja života i on će pokušavati da leti, da pobegne od sebe i sveta u kojem živi.

Ovim briljantno osmišljenim romanom Toni Morison, dobitnica Nobelove i Pulicerove nagrade poput Sola Beloua i Gabrijela Garsije Markesa iznova otkriva priču o sazrevanju. Prateći Mlekadžijino putovanje od industrijskog grada do mesta iz kojeg potiče njegova porodica, autorka nas upoznaje sa plejadom tragalaca i proroka, lažova i ubica, sa likovima koji nastanjuju crni svet Amerike i razotkriva njihovu intimnu istoriju.

"Solomonova pesma" zaista govori o uzletu, bio to uzlet duhom ili uzlet telom, i prožima modernu priču prastarom afričkom pripovešću o letećoj deci, o onima koji su, odvedeni u roblje, uspeli da polete i vrate se u zemlju svojih predaka.

Borislav Pekić

Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana / Odbrana i poslednji dani

Novele koje pokreću niz pitanja o smislu života

Dve novele Borislava Pekića "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana" i "Odbrana i poslednji dani" spaja to što im je glavni junak samac u kome se ogledaju sve društvene i duhovne traume. Pokušaj prevazilaženja sopstvene sudbine neminovno vodi osobenoj životnoj dramaturgiji i pokreće niz pitanja o smislu života i smrti, moralu i sudbinskoj datosti.

Ikar Gubelkijan, "leteći Jermenin", prvak u umetničkom klizanju u vreme fašizma, vežba svoj dar do savršenstva, negujući istovremeno taštinu i moralnu otupelost. Time ne postaje ni veći umetnik ni manji čovek. On jednostavno nestaje kako mu život gubi smisao, a ljudski kapaciteti se umanjuju. Umetnost u ovoj noveli nije prikazana kao stremljenje ka uzvišenom već kao azil, mesto gde se može skloniti od sveta, ali ne i od pitanja koja čovek sebi postavlja upravo zbog sveta od koga misli da je pobegao.

Andrija A. Gavrilović, emigrant u Zapadnoj Nemačkoj pedesetih godina XX veka, pokušava da svoj spokoj nađe u starom kraju. Njegova molba za sahranu na teritoriji FNRJ, inspirisana Odbranom Sokratovom, neobična je novela o emigrantskoj sudbini i tragovima bivšeg života kojem Gavrilović pokušava da se bar u smrti vrati. Ispisujući memoare, Gavrilović će kao običan čovek iz naroda opisati tragiku postojanja i odnos prema društvenom licemerju u svim društvenim sistemima.

David Albahari, Žarko Radaković

Knjiga o muzici

Umetnički uobličeni utisci o albumima i svirkama koje su menjale istoriju

Jedinstvena i neobična "Knjiga o muzici" pisana u četiri ruke, naizmenično, nudi čitaocu uvid u muziku pojedinih poznatih savremenih muzičara i grupa i stoga predstavlja specifičan žanr na razmeđi između muzičkih ogleda i zbirke priča, zapravo umetnički uobličenih utisaka o svirkama ili albumima, koji su za autore ove knjige bili svojevrstan izbor po srodnosti.

Albaharijeva i Radakovićeva fina anatomija pojedinih osobenih savremenih muzičkih tokova i stanja duhova, vremena, raspoloženja, sopstvenih doživljaja i koncerata na koje su odlazili zajedno ili svako za sebe – prerasta, što dalje odmičemo u čitanju, u niz osobenih proznih nokturna, pružajući čitaocu nesvakidašnji utisak da uživa u zapisima koji su uvek na granici muzičkih eseja i proznih minijatura.

Lista najprodavanijih Laguninih izdanja:

1. Haled Hoseini: "A planine odjeknuše"

2. Vanja Bulić: "Jovanovo zaveštanje"

3. Vladimir Arsenijević: "Let"

4. Samanta Jang: "Dablin strit"

5. Luka Mičeta: "Povratak kralja"

6. Ridiger Dalke i Torvald Detlefsen: "Bolest kao put"

7. Izabela Mon: "Mia i ja: Lirijina tajna"

8. Uroš Petrović: "Deca Bestragije"

9. Izaela Mon: "Mia i ja: Mia i vilenjaci"

10. Trejsi Ševalije: "Poslednji begunac"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA