Hapšenja zbog privatizacije Tehnohemije

Policija privela funkcionere Agencije za privatizaciju Aleksandra Vučetića i Ljiljanu Mlađan zbog sumnje da su kupcu 70 odsto društvenog kapitala "Tehnohemije" Risti Gojkoviću omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist od 430 hiljada evra

  • 0

Pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su dvoje članova Komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora Agencije za privatizaciju zbog zloupotreba prilikom privatizacije "Tehnohemije".

Kako je saopštio MUP, priveden je Aleksandar Vučetić (48) iz Beograda, član Komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora Agencije za privatizaciju i nekadašnji rukovodilac Odeljenja pravnih poslova za zastupanje Agencije za privatizaciju.

Privedena je i Ljiljana Mlađan (58) iz Beograda, član Komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora Agencije za privatizaciju i i nekadašnja direktorka Centra za pravne poslive Agencije za privatizaciju.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i nekadašnji direktor Agencije Miodrag Đorđević, koji je prošle nedelje uhapšen zbog nezakonitosti u prodaji Luke Beograd, koji se nalazi u pritvoru.

Oni su, kako policija navodi, u svojstvu predsednika i članova te komisije na sednicama tog tela aprila i maja 2005. godine doneli odluku da se polovina "idealnog dela" nezavršene kuće na Senjaku u Vukovaškoj bb, prihvati kao ispunjenje izrične investisticione ugovorne obaveze Riste Gojkovića, kupca 70 odsto društvenog kapitala preduzeća Tehnohemija.

Policija navodi da su oni tom prilikom znali da je ugovorom o prodaji 70 odsto kapitala predviđena obaveza kupca da u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora u subjekt privatizacije investira nešto više od 29 miliona dinara. Kao i da, kako se navodi, po nalazu konsultanske kuće iz Londona "Clyde&Co" jedna polovina te kuće nije osnovno sredstvo.

Na taj način osumnjičeni su omogućili Gojkoviću oslobađanje bankarske garancije i povraćaj 430.000 evra, koje je Gojković položio kod HVB banke radi dobijanja bankarske garancije, kao i sticanja protivpravne imovinske koristi Gojkoviću u tom iznosu.

(Telegraf.rs / Tanjug, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA