NIJE IM SE SVIDEO PERFORMANS: Uhapšen čovek koji je mirno stajao na Trgu Taksim!

Turski umetnik Erdem Gunduz je pet sati zurio u portret Kemala Ataturka pre nego što ga je policija uhapsila, kao i mnoge koji su mu se pridružili u mirnom protestu

  • 1

Rano jutros uhapšen je čovek koji je mirno stajao satima na Trgu Taksim u Istanbulu, prkoseći turskoj policiji i čije je bdenje bilo uzor za stotine drugih da mu se pridruže, javila je američka mreža CNN.

Više od pet sati muškarac je zurio u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, pre nego što je policija, na kraju, prišla i uhapsila ga kao i mnoge koji su mu se pridružili u mirnom protestu.

Perfomans turskog umetnika Erdema Gunduza ubrzo je nazvan "stojeći čovek", mada je umetnik rano jutros završio u zatvoru, bez jasnog razloga, navodi CNN.

Mnogi od onih koji su se sinoć pridružili Gunduzu stajali su s ciljem vraćanja mira, bez opredeljivanja na čijoj su strani.

- Stojim protiv svakog nasilja. Stojim tako da bi događaji čiji smo svedoci i događaji koji se dešavaju u poslednje dve do tri nedelje mogli da prestanu - rekao je jedan od uhapšenih Koraj Konuk.

Konuk (45) je potvrdio za CNN da ga je turska policija strpala u autobus sa 20 drugih koji su se pridružili Gunduzu, ali da umetnik nije bio s njima.

- Samo sam stajao. Oni su uhapsili čoveka koji je samo stajao. To je besmisleno - rekao je Konuk.

Protesti u Turskoj počeli su poslednjeg dana maja zbog planova gradskih vlasti da pretvore jedinu zelenu oazu u Istanbulu - park Gezi u tržni centar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    18. jun 2013 | 11:47

    Da je isao svojim poslom ne bi ga dirali. Svi znamo da nije "samo stajao", nego je stajao sa politickom porukom, vrsio je performans na javnom mestu, sto je potencijalni povod i za druge da mu se prikljuce, i eto opet belaja. Nemam nista protiv coveka, niti protiv slobode okupljanja, samo mi zaparalo usi to "samo je stajao".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA