Optužen najtraženiji nacista Laslo Čatari (98)!

Ozloglašeni nacista je pobegao u Kanadu posle Drugog svetskog rata, a poslednjih 15 godina pre hapšenja živeo je u Mađarskoj

  • 5

Protiv najtraženijeg naciste Lasla Čatarija (98) podignuta je danas optužnica u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu, saopšteno je danas iz kancelarije mađarskih tužilaca.

Pošto je reč o specifičnom procesu, sud ima 90 dana do početka suđenja, navedeno je u saopštenju, prenela je agencija AFP. Čatari, koji se nalazi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, u kućnom pritvoru je od prošle godine.

Čatari je bio visoki mađarski policijski oficir zadužen za geto Košice, grad koji danas pripada Slovačkoj.

Prema Centru Simon Vizental, Čatari je pomogao u deportaciji oko 15.700 Jevreja u Ukrajinu i ozloglašeni nacistički logor Aušvic, u periodu od 1941. do 1944. godine.

Sud u nekadašnjoj Čehoslovačkoj je 1948. godine osudio u odsustvu Čatarija na smrtnu kaznu.

Ozloglašeni nacista je pobegao u Kanadu posle Drugog svetskog rata, a poslednjih 15 godina pre hapšenja živeo je u Mađarskoj.

Čatari je uhapšen 18. jula prošle godine u Budimpešti na osnovu podataka koje je dao Vizental centar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beast from the East

    18. jun 2013 | 13:42

    Kako ih uvek nadju u poznoj starosti :). Tada rese da okaju svoje grehe? Mislim da se neke stvari ne mogu oprostiti. A nadam se da ce ga sustici kazna srazmerna zlocinu. Ne 1000 godina rajha, vec pakla.

  • Marina Marković

    18. jun 2013 | 14:16

    Dzabe mu sada sudite,kada je covek doziveo duboku starost...a takvi uvek dozive skoro 100 godina iako ne zasluzuju ni da budu rodjeni....

  • Bari

    19. jun 2013 | 00:26

    Kada bude izasao iz zatvora imace 200god . Najbolje godine u zatvoru ce provesti.. Jebem ti zivot..:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA