Srbi sve prljaviji, svaki drugi ne pere zube!

Istraživanje je pokazalo da je 23 odsto građana Srbije manje kupovalo paste za zube, sapune i šampone

  • 5

Svaki četvrti stanovnik Srbije ne pere ruke redovno, skoro polovina se kupa ili tušira manje od tri puta nedeljno, a svaki drugi ne pere zube svaki dan! U Srbiji je prošle godine skoro za petinu smanjena prodaja sredstava za ličnu higijenu.

Istraživanja GFK, agencije za ispitavanje javnog mnjenja, ukazuje da je 23 odsto građana Srbije manje kupovalo paste za zube, sapune i šampone, a da se trećina preorjentisala na jeftinije robne marke.

Porasla je prodaja litarskih šampona čija je cena ispod 100 dinara, a opala prodaja skupljih uvoznih od 200 mililitara, čija je cena i četiri puta veća. Ponovo su aktuelni sapuni nepoznatih proizvođača i sumnjivog kvaliteta, čija je cena upola niža od standardne ponude.

Poslednja zvanična potrošačka merenja pokazuju da je za najosnovniju higijenu prosečne porodice mesečno neophodno 815 dinara. Odlazak u trgovinu demantuje statistiku. Za te iste artikle valja izdvojiti dvostruko više novca.

- Ranije sam u kupovinu odlazila bez razmišljanja i opušteno uzimala sa rafa šta mi padne pod ruku. Nije bio problem da uzmem i nekoliko šampona da isprobam koji je najbolji. Sada, međutim, napravim spisak, kupujem samo šta mi je neophodno i ne nagomilavam - kaže Slavica Mitrović iz Beograda.

Tokom prošle godine u Srbiji je registrovano 431.666 obolelih od zaraznih bolesti, što je 18 odsto više nego 2009. Među najčešćih 10 zaraznih bolesti je - šuga! Tokom prošle godine registrovana su 3.954 slučaja ove bolesti. To je, tvrde lekari, jedan od osnovnih pokazatelja da ne vodimo dovoljno računa o higijeni.

Prirodno je, ne spore ni sociolozi, da će između hleba i sapuna građani izabrati ovo prvo.

- Za očekivanje je da se zbog besparice smanji kupovina sredstava za pranje - kaže dr Jasmina Grozdanov, načelnica Odeljenja za istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Manje se ljudi kupaju, tuširaju i peru zube. Higijenske navike su bolje u ženskom delu stanovništva, poslednji su podaci iz "Batuta". Takođe, one su bolje kod mladih, onih od 20 do 34 godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA