BRAZILSKA PREDSEDNICA: Ulice su nam rekle šta cela zemlja želi! (VIDEO)

- Želim da ponovim da moja vlada sluša demokratske glasove. Moramo da naučimo da čujemo glasove ulice. Mi svi moramo, bez izuzetka, da razumemo te signale ponizno i pažljivo - rekla je predsednica Dilma Rusef

  • 0

Pod pritiskom posle više od nedelju dana protesta širom Brazila, predsednica Dilma Rusef najavila je da će Vlada potrošiti dodatnih 23 milijardi dolara na javnim prevoz, obećala da će inicirati plebiscit o političkim reformama i navela da će se Vlada takođe fokusirati na fiskalnu odgovornost i kontrolu inflacije, zdravstvo i obrazovanje.

Bez obzira na obećanja na jučerašnjem sastanku, lideri Pokreta za besplatni prevoz, koji su pokrenuli prve demonstracije pre više od nedelju dana, najavljuju nove proteste i dali podršku današnjim demonstracija u Sao Paolu, u organizaciji druge grupe aktivista, prenela je agencija AP.

- Ulice su nam rekle da zemlja želi kvalitetnije javne službe, efikasnije mere za borbu protiv korupcije i odgovorno političko zastupanje (građana) - rekla je Rusefova, čime je ponovila svoju podršku "demokratskom duhu većine demonstranata" koji su se okupili u najvećim gradovima u Brazilu, dodaje AFP.

Predsednica je održala i sastanak s guvernerima i gradonačelnicima 26 najvećih gradova kako bi razmotrili načine za "duboka poboljšanja".

- Želim da ponovim da moja vlada sluša demokratske glasove. Moramo da naučimo da čujemo glasove ulice. Mi svi moramo, bez izuzetka, da razumemo te signale ponizno i pažljivo - rekla je Rusefova.

Dilma Rusef je obećala da će "pogurati" opštenarodno izjašnjavanje o političkoj reformi, tako što će specijalni ustavna komisija "čuti" brazilsku javnost o tome koje mere treba da budu preduzete da se poboljša politički sistem i da će se Vlada fokusirati na pet prioriteta - fiskalnu odgovornost i kontrolu inflacije, političku reformu, zdravstvo, javni transport i obrazovanje.

Protesti su preplavili gradove širom zemlje kako bi ukazali na široki spektar nepravdi, uključujući slabo funkcionisanje javnih službi i milijarde dolara potrošenih na pripreme za Svetsko fudbalsko prvenstvo sledeće godine i Olimpijske igare u Brazilu 2016.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA