STOP NA KORIDOR: Nakon bankrota Alpine, pauza u izgradnji auto-puta najmanje 8 meseci?

Koridori Srbije očekuju zvaničnu informaciju o bankrotu austrijske firme, i nakon zvanične potvrde kreću u proces traženja novog partnera za izgradnju puteva po Srbiji

  • 2

Posle vesti da je poznata austrijska građevinska firma „Alpina bau", koja gradi puteve po Srbiji, proglasila bankrot, po svemu sudeći nas čeka pauza u od osam meseci, sve dok se ne pronađe nova kompanija koja će nastaviti započete poslove. Ova firma je, inače, bila angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima na izgradnji mosta u Beškoj, železničkog mosta preko Velike Morave, auto-puta Pirot–Dimitrovgrad i obilaznice oko Dimitrovgrada.

Podsetimo, ova firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV, a njena propast će predstavljati najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina!

U Koridorima Srbije nam je rečeno da nemaju zvaničnu potvrdu o bankrotu ove firme, i da će tek nakon toga moći da raspišu tender kako bi se izabrala nova kompanija koja će graditi važne deonice u našoj zemlji.

- U slučaju da bude potrebe da se sprovede nova tenderska procedura, ona će trajati između šest i sedam meseci. Izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa ALPINE Bau GmbH prema zakonima Republike Austrije je u toku - saopšteno nam je u Koridorima Srbije.

Prema rečima nadležnih, zvanične informacije o finansijskom stanju nekadašnjeg građevinskog giganta znaće se u toku sledeće nedelje. Ovoj firmi, inače, naša zemlja treba da vrati 10 miliona evra bankarske garancije, koje je naplatila 2010. godine zbog raskidanja koncesije na izgradnji auto-puta Horgoš – Požega Srbija, prema odluci arbitražnog suda iz Pariza iz aprila ove godine.

- U neprekidnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim učesnicima u postupku, kako sa međunarodnim finansijskim institucijama tako i sa nadzornim organom nad izvođenjem radova i nadležnim institucijama Republike Austrije. Ugovori o izgradnji na sva četiri lota potpisani su u skladu sa pravilima crvenog FIDIK-a i imaju definisane procedure za situacije poput ove sa utvrđenim pravima i obavezama svih učesnika u poslu. U tom kontekstu Koridori Srbije preduzimaju sve neophodne aktivnosti sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije kao investitora - kažu u ovoj firmi.

Zbog svega toga i nema informacija ko bi mogao da nasledi ovu firmu u našoj zemlji.

- Za to je još prerano. Još nemamo nemamo potpune informacije ni o Alpini, tako da bi licitiranje imenima o nekoj firmi koja bi nastavila njene poslove bila neozbiljna - ocenjuju u Koridorima Srbije.

Inače, informacija o bankrotu je izazvala burne reakcije u Austriji, pa je tako Privredna komora ove zemlje zatražila hitan program podsticaja, jer se pojavila bojazan da bi objavljeni bankrot i u Srbiji veoma angažovane građevinske firme mogao da izazove seriju bankrota njenih dobavljača i kooperanata.

Prema svemu sudeći, nakon zvaničnih informacija iz Austrije, tokom sledeće nedelje znaće se više stvari oko nalaženja novih partnera za izgradnju, kao i sudbina firmi koje su blisko sarađivale sa Alpinom u prethodnom periodu.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tkema

    2. jul 2013 | 19:48

    Ko vozi cesto prema NS moze i da se uveri kako je most na Beskoj npr.uradjen,a radila ga je ova firma !!!!! Ko ce da objasni kako se ova firma do sada uopste zadrzala u Srbiji ?!

  • tkema

    2. jul 2013 | 20:12

    .....toliko je NE kvalitetan da samo sto ti volan ne ispadne iz ruku....koliko je grbav pri silasku sa mosta ka NS !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA