KUSTURICA: Gete nema svoj grad, ali ga zato ima Ivo Andrić

- Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji danas otvaramo, i koji treba da liči na Geteov institut i sve slične institucije u svetu - poručio je Kusturica

  • 9

U Andrićgradu, na usću Rzava u Drinu otvoren je Andrićev institut, a idejni tvorac tog kamengrada Emir Kusturica rekao je da veliki nemački pesnik Gete nema svoj grad, ali ga zato ima srpski nobelovac Ivo Andrić.

- Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji otvaramo, i koji treba da liči na Geteov institut i sve slične institucije u svetu - poručio je Kusturica.

On je ocenio da je realizacijom ovog istorijskog projekta materijalizovana veza između Srbije i Republike Srpske.

Vlade Srbije i Srpske potpisale su ugovor, na osnovu kojeg je registrovana firma dve države, a koji će odigrati veliku ulogu i sada i ubuduće, podsetio je Kusturica na obeležavanju druge godine od početka izgradnje Andrićgrada.

- Ovakvi projekti odlična su brana reviziji istorije i pustim željama onih koji okidač istorije žele da prebace na naš prst - rekao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će Andrićgrad biti završen i predat na upotrebu.

- Ovo je još jedan od neimarskih poduhvata Emira Kusturice, koji je podržan javnim sredstvima Republike Srpske i opštine Višegrad, mada mi se čini da značaj ovog projekta mnogi nisu bili u stanju da vide na vreme - rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu.

Obeležavanje druge godišnjice od početka izgradnje Andrićgrada počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u hramu crkve Setog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika koju je služio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBA

    28. jun 2013 | 19:41

    Emire Srbendo - Bog da te pozivi !!! Hvala ti na svemu.

  • Vojislav

    28. jun 2013 | 21:08

    Emire Ljudino,Neka te BOG blagoslovi !!!

  • Adem

    28. jun 2013 | 23:14

    Jao ,Emire ,ime menjaj molim te.....Sve sta ti kosta ja cu da ti platim.....Kad si se vec krstio ,menjaj ime.....Neka ti bude Pinki.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA