ZAŠTITNIK GRAĐANA: Učenici oštećeni zbog ogromnih propusta!

- Nezakonitosti i propusti su toliki, a vremenski okvir takav da Zaštitnik građana, prvi put za pet godina, ne može da formuliše preporuke kojima bi se oni otklonili, a da se pri tom ne načini nova šteta učenicima ili pravilima obrazovanja - kaže se u saopštenju Jankovića

  • 1

Prosvetni organi, na čelu sa Ministarstvom prosvete, načinili su ogromne nezakonitosti u organizovanju male mature na štetu prava učenika, kaže Saša Janković.

Prema rečima Zaštitnika građana, na ove propuste, koji su na štetu učenika, vladavine prava i obrazovnog sistema, ukazuje se u nadi da će to pomoći "izmenama načina na koji se obavljaju poslovi državne uprave u oblasti obrazovanja, za šta su potrebne i personalne promene".

- Zaštitnik građana se najoštrije protivi pokušaju da se odgovornost za sve propuste nađe samo u krivici službenika za krađu testova, dok se nastavlja sa najavama nedopustivih 'rešenja' kakva je najava o povećanju broja učenika u odeljenjima da bi se izašlo u susret njihovim 'željama', čime bi se dodatno smanjio kvalitet obrazovnog procesa -  navodi se u saopštenju.

Janković je dodao da Republička komisija za sprovođenje završnog ispita nije ostvarila svrhu svog postojanja jer nije sprovela uspešan završni ispit, čime je povređeno zakonom garantovano pravo učenika da se njihovo znanje utvrdi na isti, objektivan način u celoj Srbiji.

- Nezakonitosti i propusti su toliki, a vremenski okvir takav da Zaštitnik građana, prvi put za pet godina rada, ne može da formuliše preporuke kojima bi se oni otklonili ili bar značajno ublažili, a da se pri tom ne načini nova šteta učenicima ili pravilima obrazovanja - dodaje se u saopštenju Zaštitnika građana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    29. jun 2013 | 17:12

    Naravno...kao i uvek deca će biti kolateralna šteta...Uz njih i roditelji i nastavnici.A odgovorni peru ruke i prebacuju krivicu na druge.Ispade najveći kriminalac i lopov u Srbiji radnica iz štamparije.A gospodo ako mislite da se narod kopča na ledjima sinlno ste se zeznuli.Ribu čistiti od glave!Jedino ispravno u ovom trenutku je MOMENTALNO SSMENITI OBRADOVIĆA SA CELOM SVITOM,DIREKTORA SLUŽBENOG GLASNIKA KAO I ODGOVORNE IZ MUPA KOJI SU BILI ZADUŽENI ZA BEZBEDNOST TESTOVA.Odgovornost je SAMO NJIHOVA i zato treba da budu smenjeni...a gospodja iz štamparije i njeni pomagači - ukoliko se dokaže njihova krivica - da odgovaraju po zakonu.Za odgovrne nema šta da se utvrdjuje...odgovorni su godinama ,a propisti se ponavljaju i pred tim se zatvaraju oči.Kada su se apetiti povećali pa se testovi nudili i preko interneta,morale su da padnu maske i da svi budu raskrinkani.SRBIJO, POKAŽI DECI KOJA SU OŠTEĆENA DA ŽIVE U PRAVNOJ DRŽAVI I DA SE PREVARE,KRADJE I LOŠ RAD ( čitaj nerad) NE TOLERISU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA