Zeleni Srbije traže obustavu radova oko hrasta!

- Tražimo da se do tada prestane sa kopanjem u okolini hrasta, jer ga to može nepovratno oštetiti - poručuju iz ovog političkog pokreta

  • 5

Politički pokret Zeleni Srbije apelovao je danas na sve nadležne da se obustave radovi oko hrasta starog 600 godina u selu Savinac, gde je planirana trasa puta Koridora 11, dok se ne pronađe rešenje, kako drvo ne bi bilo oštećeno.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je juče da će hrast koji raste u gornjemilanovačkom selu Savinac, na trasi autoputa u izgradnji, biti sačuvan i premešten na drugu lokaciju.

Zeleni Srbije napominju u saopštenju da je Ilić obećao da će po ovom pitanju konsultovati sa stručnjacima iz Saobraćajnog instituta CIP, koji su koridor i projektovali i da će se do petka pronaći rešenje.

- Tražimo da se do tada prestane sa kopanjem u okolini hrasta, jer ga to može nepovratno oštetiti - poručuju iz ovog pokreta.

Oni navode i da hrast koji zauzima površinu od četiri ara, ima koren dubok oko 40 metara koji će sigurno biti oštećen ako se radovi u njegovoj blizini nastave.

Hrast se, kako navode, mora zaštititi od puta jer će ga zagađenje, vibracije i oštećenje korena vremenom ubiti.

- Takođe, neophodno je urediti okolinu da bi građani mogli da dođu i posete ga, i tako uživaju u tom spomeniku i prirode i naše istorije - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA