PROTEST NAUČNIKA: Ministarstvo obećalo novac, sa Obradovićem razgovarali o smeni (FOTO)

Prema rečima predsednice Sindikata Ðurđice Jovović, na sastanku sa ministrom Žarkom Obradovićem dobili su obećanje da će budžet za nauku biti uvećan za milijardu dinara

  • 1

Članovi Sindikata zaposlenih u naučno istraživačkoj delatnosti Srbije završili su protest posle tri i po sata, jer su u Ministarstvu prosvete dobili obećanja da rebalansom neće biti smanjenja novca za naučne projekte i plate.

Prema rečima predsednice Sindikata Ðurđice Jovović, na sastanku sa ministrom Žarkom Obradovićem dobili su obećanje da će budžet za nauku biti uvećan za milijardu dinara. Jovović je nakon sastanka rekla da naučnici do petka očekuju odgovore u pismenoj formi o svim njihovim zahtevima, a da od ponedeljka treba da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru i rešavanju ostalih problema u nauci.

Jedan od zahteva tog sindikata je i ostavka ministra Obradovića koji je, prema rečima Jovovićeve, na sastanku rekao da je taj zahtev u ingerenciji vlade.

Jovović je navela da je delimično zadovoljna ishodom sastanka sa Obradovićem i njegovim saradnicima, i da će taj sindikat, ako ne budu ispunjeni zahtevi primeniti druge "mere sindikalne borbe".

Deo naučnih radnika učestvovao je u protestu "Spasimo nauku", koji je počeo oko 10 sati okupljanjem na Trgu Nikole Pašića a potom nastavljen šetnjom do sedišta vlade i zgrade Ministarstva prosvete.

Na prijavnici vlade čelnici sindikata predali su listu zahteva, u kojima pored traže hitan sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kako bi bile usvojene i sprovedene neophodne mere za opstanak nauke. Potom su prošetali do Ministarstva prosvete, tražeći da se podigne nivo ovogodišnjih materijalnih troškova po istraživaču.

Traže takođe da se ulaganje u nauku uveća na jedan odsto bruto nacionalnog dohotka u 2015. godini, u skladu sa Strategijom naučno-tehnološkog razvoja Srbije.

Sindikat zahteva usvajanje kolektivnog ugovora o regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, redovnost u isplati zarada i materijalnih troškova kao i novi organizacioni model finansiranja nauke.

Jedan od zahteva, isplata majske plate, kako je potvrdila Jovović u međuvremenu je ispunjen, ali je, kako dodaje, neizvesno kada će biti junska zarada.

Naučnike je na Trgu Nikole Pašića podržao i kolega Miodrag Stojković, genetičar, poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, koji je rekao da je na skup došao isključivo kao građanin i kao naučnik.

On je rekao da je podneo amandman da se nauci vrati dve milijarde dinara, a na Trgu je tokom okupljanja bio postavljen i štand sajta "Istinomer", koji je prošle nedelje pokrenuo inicijativu za smenu Obradovića, koju su i naučnici potpisivali.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    2. jul 2013 | 15:00

    Kao prvo bode oci fotografija sa Nikolom Teslom i natpis na transparentu "Spasimo nauku"!! Zasto je Teslina fotografija ukljucena u ovaj protest? Kakve on ima veze sa strajkom prosvtara!? A o spasavanju nauke, hmmm! Od koga da se nauka spasava!? Jel od tih istih prosvetara ili od nekoga drugog a koji nije naveden!!? Nisu li bas ti isti prosvetari doveli nauku i obrazovanje na neslucene visine danasnjice?! Isto se navodi da hoce pare od DRZAVE!! Koje pare i za koji rad? Jel ovo sto ste iznedrili za zadnje dve decenije? Proizveli ste sta! da bi dobili nagradu (novac)!! Nekada su prosvetari bili uzor drustvu i ucili nas lepim i korisnim stvarima, klonili nas sile i galame ....! Danas vidim da je ono od nekad bilo nekad a ovo danas je ....! Iz tog razloga imamo da se diplome dele kao bombone na Badnje vece, zato nas vode neprocenjljivo inteligentni strucnjaci koji su dobili znanje bas od ovih sto protesvuju i galame. Bruka za prosvetare!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA