Mladima ne smeta diskriminacija gejeva!

Oko 80 odsto mladih podržalo bi diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije, dok bi 38 odsto mladića uzrasta od 14 do 19 godina opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije

  • 5

LGBT populacija se u Srbiji i dalje se suočava sa diskriminacijom i netolerancijom, a u tome se ističu srednjoškolci.

Među njima bi oko 80 odsto podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije, pokazalo je danas predstvavljeno godišnje istraživanje udruženja Labris.

Istraživanje je pokazalo i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić Orlandić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike na račun Ministarstva prosvete.

- Izgleda mi da ministarstvo uopšte ne prati ovakva istraživanja, i da ne zna šta đaci misle - kazala je Lukšić Orlandić.

Ona je istakala da je netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine, a Ministarstvo prosvete na to ne reaguje.

Ona i Petrušić slažu se u tome da netoleranciji među đacima doprinosi i neprilagođen nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primer Hrvatske, koja je u nastavne sadržaje za sve đačke uzraste uvrstila i sadržaje koji podstiču toleranciju različitosti i razumevanje prema LGB populaciji.

- Još pre dve godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmeni te sadržaje i do sada se to nije dogodilo - kazala je poverenica Petrušić, i dodala da Ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definisali šta je to diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupiti u tom slučaju.

Kancelariji ombudsmana prošle godine prijavljene su dve žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, gde se đak požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Istraživanje i godišnji izveštaj o položaju LGBT populacije pokazalo je i da 48 odsto ispitanika ne bi volelo da mu LGBT osoba bude blizak prijatelj, 40 odsto šefica na poslu, a 35 odsto želi LGBT osobu u svom komšiluku.

Kao problem sa kojim se suočava LGBT populacija ističe se i diskriminacija na radnom mestu. Organizacija Labris pohvalila je prvu presudu koja je po tom osnovu doneta, a odnosi se na diskriminaciju koja se dogodila u jednoj vršačkoj firmi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlajko

    3. jul 2013 | 16:52

    Bravo deco!

  • zix

    3. jul 2013 | 17:45

    pa nije ni cudo kad ima toliko latentnih homoseksualaca, a kako je cika frojd dokazao latentni homoseksualci su homofobi i agresivni prema homoseksualcima. zasto bi neko bio agresivan prema invalidima, ne postoji opasnost da odjednom saznas da si invalid. ali ako daleko bilo dozivis erekciju u drustvu homoseksualaca... bolje prebaciti na nasilje jer tu nema opasnisti od nezeljene erekcije

  • Feki

    3. jul 2013 | 21:21

    Deca bolje rasudjuju od odraslih koji su u vise slucajeva dokazali razvratne postupke I podrske.Svaka vam cast omladino.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA