TELEGRAF NA RAFTINGU IBROM: Adrenalinski spust i skokovi sa stene! (VIDEO)

Najbolji period za rafting jeste kraj aprila, jer je nivo vode u tom periodu godine viši, ali za avanturiste ni zimski dani i hladnoća ne predstavljaju problem da izađu na reku

  • 1

Koliko volite avanture, ekstremne sportove i aktivan odmor? Rafting, jedan od sportova predstavljenih na otvaranju letnje sezone na Kopaoniku u organizaciji MK Resort, idealan je za podizanje adrenalina u krvi i ljude spremne za akciju.

Reka Ibar u dolini Kopaonika ne spade u kategoriju ekstremno brzih i nemirnih voda, ali na pojedinim mestima vožnja čamcem izgleda zadivljujuće, dinamično i interesantno.

Od Ušća do Polumira staza u dužini od 15 kilometara je najuzbudljiviji brzak u dolini Ibra. Najbolji period za rafting je kraj aprila, jer je nivo vode u tom delu godine viši, ali za avanturiste ni zimski dani i hladnoća ne predstavljaju problem da izađu na reku.

Krajem januara temperature vode je oko nule, što predstavlja poseban doživljaj, ali se svakako ne preporučuje početnicima. Rafting je tada pravi ekstremni sport – rekao je skiper "Ekstreme sport kluba FEITH" Zlatko Kostić.

Osim spusta i uzbudljivih prolaza kroz brzake u čamcu, atrakcija na Ibru su i plivanje na reci i skokovi sa stene za koje je bitna povišena opreznost.

Za obuku početnika, ali i sigurnost tokom vožnje zaduženi su skiperi. U čamcu je potreban timski rad, a instruktori su zaduženi da izdaju komande i upravljaju posadom kako ne bi došlo do neprijatnih situacija.

Koja strana ekipe u čamcu vesla leva ili desna, da li se vesla u smeru reke ili kontra glavne su naredbe koje skiperi izdaju svom timu. Važno je da svi veslaju u istom ritmu, kako se ne bi gubio balans, ali i kako bi se postigla što veća brzina – rekao je skiper Kostić.

- Odelo za rafting koje štiti od hladnoće, čizmice, prsluk za spasavanje i kaciga obavezna su oprema pri svakom spustu - zaključio je Kostić.

(P. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA