Egipatski ambasador u SAD: Nije bilo vojnog udara

- Ako počnete da podstičete nasilje svojih pristalica, ako počnete da raspaljujete verska osećanja, ako počnete da govorite o džihadu, o mučeništvu, onda će mnogi, mnogi gubiti živote. A to je protivzakonito - poručio je Muhamed Taufik

  • 0

Egipatski ambasador u Vašingtonu Muhamed Taufik kaže da u njegovoj zemlji nije bilo vojnog udara, ali da je vojska morala da preduzme korake i spreči da ulično nasilje izmakne kontroli.

- U Egiptu nije izvršen vojni udar. A to sigurno nije učinila vojska - rekao je egipatski diplomata, dodajući da se vojska pokrenula nakon što je više od 20 ljudi izgubilo život.

Taufik je za američku mrežu Ej-Bi-Si rekao da je vojska odlučila da zbaci predsednika Muhameda Morsija prošle sedmice nakon što je njegov odgovor na masovne ulične proteste bio podsticanje nasilja njegovih pristalica.

- Ako počnete da podstičete nasilje svojih pristalica, ako počnete da raspaljujete verska osećanja, ako počnete da govorite o džihadu, o mučeništvu, onda će mnogi, mnogi gubiti živote. A to je protivzakonito - rekao je ambasador, naglašavajući da je Morsi sa više od 15 miliona na ulici trebalo da započne dijalog sa demonstrantima, a ne da podstiče pristalice na nasilje.

Taufik je rekao da ne veruje da je Egipat u opasnosti da izgubi godišnju američku pomoć u iznosu od 1,5 milijardi dolara, kojih po zakonu treba da bude lišen u slučaju vojnog zbacivanja demokratski izabranog lidera.

Prema njegovim rečima, trenutno postoji prelazni šef države, a glavna tema njegovih razgovora sa američkim zvaničnicima treba da bude budućnost - obnova mira i demokratskog procesa.

- Svi lideri Muslimanske braće treba da čuju ovu poruku: Ne treba nam više nasilja u Egiptu - rekao je Taufik, dodajući da Morsi nije obavljao dužnost kao predsednik svih Egipćana.

Egipatski ambasador u SAD je savetovao Muslimanskoj braći da treba da "spoznaju svoje greške i priključe se procesu" i dodao da "nema prostora za nasilje".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA