Albanci godinama kradu srpske šume!

Albanske bande poslednjih godina napadaju najkvalitetnije šume na Prokletijama, Šar planini, ali i na jugu Srbije. Naoružani su poput vojske, imaju izviđače i mehanizaciju

  • 40

Od ulaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine počela je masovna krađa i otimanje srpskih šuma od strane Albanaca, kako u južnoj srpskoj pokrajini, tako i u opštinama koje se nalaze u zoni administrativne granice.

U MUP-u Srbije za Telegraf tvrde da su oni obavešteni o svakoj pljački, ali da Euleks i KFOR na to ne reaguju!

- Sve krađe su prijavljene državi, koja ih je prijavila Euleksu i Kforu, ali međunarodne snage su gluve na naše apele. Šumokradice uništavaju nacionalno i prirodno blago Srbije, ali našoj državi je onemogućeno da se bori sa šumskom mafijom na Kosmetu - kažu u policiji.

U najnoviju krađu šume na administrativnoj granici s Kosovom umešala se i srpska Žandarmerija, koja je u oružanom sukobu koji je trajao skoro pola sata ranila šest Albanaca.

- Grupa Albanaca je napala iz automatskog oružja patrolu Žandarmerije na teritoriji Srbije u ataru kuršumlijskog sela Borovac – potvrdio je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Javno preduzeće "Srbijašume" sačinilo je izveštaj o o bespravnoj seči šuma na teritoriji Republike Srbije u kome se navodi da je seča od strane albanskog življa bila najveća kod šumskog gazdinstva "Kuršumlija", gde je od početka 2011. ilegalno posečeno 10.315 kubika.

Kako kažu za Telegraf u Vladi Srbije, država nema preciznu službenu evidenciju o količini ukradene šume na KiM.

- Znamo da su šumski predeli oko kosmetskih gradova i oko administrativne granice sa Kosovom opustošeni. Međutim, Srbija nema preciznu službenu evidenciju o količini ukradene šume na KiM - kažu u Vladi, i dodaju da Albanci poslednjih godina napadaju najkvalitetnije šume na Prokletijama, Šar planini, ali i na jugu Srbije.

- Albanci su opustošli sve šume u pokrajini. Da bi se grejali, vade iz zemlje stare panjeve već posečenog drveća. Oni organizovaniji Albanci, međutim, upadaju u opštine Medveđa, Raška, Kuršumlija, Leskovac i Vranje da kradu stabla i trupce, koje potom preprodaju na Kosmetu - kaže dr Predrag Aleksić iz "Srbijašuma" i dodaje da albanske bande, organizovane poput vojske, vršljaju bez problema. Imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju i kamione.

Podsetimo, Albanci iz Podujeva su u više navrata upadali u selo Borovac i krali drva, a u jednom od tih "naleta" prosto su ojadili šumu i u jednom danu isekli oko 300 kubika zdrave šume.

- Na ovom potezu su posekli namanje 300 kubika drva. Ostali su samo panjevi, razbacano granje i sitnija drva koja nisu stigli da oteraju. Prethodno su pucali u trenutku dok je moj otac na stotinak metara dalje od ove šumice, u kojoj je sada, čuvao ovce. Za oko sat i po su sve posekli i odvukli preko granice – jada se Srđan Kaličanin (38) iz Borovca, u kome sada ima dvadesetak stanovnika.

Prema rečima meštana Borovca, albanska šumska mafija je organizovana u grupe koje obično imaju tri traktora, desetak motornih testera i kamion za prevoz.

Upadaju i u najtesnije kanjone, svuda gde postoji šumski put. Da bi zastrašili čuvare šuma, albanske šumokradice na srpskoj teritoriji pucaju ili bacaju bombe u njihovom pravcu. Sumnja se da albanska šumska mafija ima saradnike među Srbima, koji žive u opštinama Kuršumlija, Leskovac, Vranje, Raška i Medveđa.

- Najveći deo ukradene šume u Srbiji, koji se prebacuje u pokrajinu, prodaje se za ogrev po ceni oko 45 evra za kubik. Pored toga, na Kosmetu postoje divlje pilane, čije gazde od šumske mafije naručuju krađu trupaca iz srpskih šuma. Oni upadaju, seku zdravo truplo stabla, prevoze na Kosmet, dok isečeno granje ostavljaju u šumama na jugu Srbije. Iako su ovi slučajevi prijavljeni, Kfor i Euleks odbijaju da štite srpsko šumsko bogatsvo i da hvataju šumokradice na Kosmetu - kaže dr Aleksić.

Nije retka pojava da albanske šumokradice nakon obavljenog krivičnog dela podmetnu i požar kako bi prikrili tragove svog zločina.

Video-snimak "rata" srpske Žandarmerije i Albanaca, šumokradica, možete pogledati ovde.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA