ILIĆ: Hrast ostaje, biće zaštićen čelikom!

Ilić je, gostujući na "Radio-televiziji Srbije", rekao da su saglasnost za projekat dali i sudski veštaci, Zeleni, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca

  • 9

Ministar urbanizma i građevine Velimir Ilić izjavio je danas da će problem hrasta, koji se nalazi na lokaciji planiranoj za izgradnju auto-puta kod mesta Savinac, biti rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom, a drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora.

- Asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem, tako da asfalt ne ošteti žile, a ni žile asfalt. Na taj način će se izbeći moguća oštećenja aut-puta - rekao je Ilić.

Ilić je, gostujući na "Radio-televiziji Srbije", rekao da su saglasnost na projekat dali i sudski veštaci, Zeleni Srbije, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca.

- Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju, jer ćemo učiniti sve da hrast ostane - rekao je Ilić.

On je kazao da će učiniti sve što je u njegovim mogućnostima kako bi hrast, koji je viši od 40 metara, s obimom stabla 7,5m, ostao na tom mestu, i dodao da mu je drago što i Vlada insistira na tome i što je i vicepremijer Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće.

Ilić je rekao i da će se auto-put graditi i da će hrast ostati koliko "košta da košta". To je, dodao je, stav Vlade, države i predsednika. Upitan o rekonstrukciji Vlade, Ilić je odgovorio da sa njim niko o tome nije razgovarao i da je ovih dana bio na putu.

- Razgovaraćemo o tome. Sve što Vlada smatra da treba da učinim, učiniću, kao što je uvek i bilo - kazao je Ilić.

UDRUŽENJA GRAĐANA ZADOVOLJNA ODLUKOM

Nekoliko udruženja građana izrazilo je večeras zadovoljstvo povodom odluke da se hrast u Savincu sačuva i zaštiti čeličnom oblogom, saopštio je Evropski pokret, reagujući na izjavu ministra Ilića.

- Raduje nas činjenica da ćemo dobiti i auto-put i sačuvati hrast - navodi se u saopštenju i izražava "zadovoljstvo pokazanim razumevanjem predstavnika institucija za iznalaženje inovativnog rešenja, a u svrhu spasavanja života ovog veličanstvenog viševekovnog hrasta".

Takođe se ističe i da bi u bilo kojoj oblasti, nesavesni ubuduće trebalo da snose "punu moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim javnim mnjenjem".

- Zahvaljujemo se predstavnicima vlasti na pokazanoj mudrosti i želji da postanemo uređena država koja čuje svoje građane - poručuje se u saopštenju.

Među udruženjima su, osim Evropskog pokreta, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, i veliki broj pojedinaca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sv. Petar

    9. jul 2013 | 23:43

    Veljo mozda rodi sljive kad te cuje da ga stitis

  • Jokica

    9. jul 2013 | 23:56

    Hahahahaha! Svaka cast za komentar!hahahaha

  • Super genije

    10. jul 2013 | 09:19

    Velja kojot - super genije. Terajte ovog buzgu iz Vlade. Kakvi ministri takva i zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA