AFERA INDEKS: Dekan posle 5 godina na sudu!

Nakon što je odbor Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu potvrdio da je Predrag Stojanović, koji neometano obavlja posao dekana na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, sposoban da iznese odbranu, on će biti priveden na saslušanje

  • 2

Profesor Predrag Stojanović, jedini od 87 optuženih u aferi "indeks" koji pod izgovorom lošeg zdravlja nikada nije saslušan, konačno će biti priveden na saslušanje jer su veštaci potvrdili da je za to sposoban, navode u Višem sudu u Smederevu.

Iako je za sud uvek bio bolestan, Stojanović u Kragujevcu neometano obavlja posao dekana Pravnog fakulteta.

- Nakon što nam je odbor Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu potvrdio da je Stojanović sposoban da iznese odbranu, on će biti priveden na saslušanje i očekujem da to bude u drugoj polovini jula – kaže za "Blic" Slađana Bojković, predsedavajući sudija u aferi "indeks".

Stojanović se tereti da je policijskom isledniku Tomislavu Spasiću navodno prodao ispit za 600 evra. On je u nekoliko navrata podnosio sudu lekarske nalaze prema kojima nije bio u mogućnosti da svedoči. Poslednji put, u dokumentaciji je bilo navedeno da je bio na operaciji u inostranstvu jer ima diskus herniju i aritmiju.

- Stojanović je bolestan i godinama se leči, ali ga ta bolest nikada nije ometala da radi kao profesor i dekan. Ako može da upravlja fakultetom, ne vidimo zašto ne bi mogao da izađe na saslušanje - objašnjavaju zaposleni na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Njegovo saslušanje, međutim, samo je jedan u nizu propusta ovog maratonskog suđenja koje ulazi u šestu godinu trajanja. Najvećim propustom smatra se to što postupak nije razdvojen, već je jedinstven za 87 optuženih, čime je afera "indeks" postala najmasovniji sudski proces u Srbiji.

Tužilac koji je napisao jedinstvenu optužnicu, a koji je potom tražio razdvajanje postupka u reformi sudstva je smenjen i premešten u Negotin. Takođe, nije suđeno u kontinuitetu, odnosno svakog radnog dana, pa je tako tokom 2010. održano svega 27 sudećih dana.

Sudija Bojković, ipak, tvrdi da do zastarelosti osnovnog krivičnog dela primanja mita neće doći.

- Svi profesori su optuženi za produžena krivična dela primanja mita za koje apsolutna zastarelost nastaje 30 godina od izvršenja dela, kao i za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja koje zastareva nakon decenije i gde je moguće da zastari samo neka od radnji, a ne i celo delo. Sada smo ušli u završnu fazu, izvođenje pisanih dokaza. Ima ih mnogo, a među njima su i sporni indeksi - priča sudija Bojković.

Takođe, dodaje ona, ispostavilo se da među dokazima ima propusta. Na primer, nisu tačni svi brojevi i imena, pa je tako jedan profesor optužen da je upisao ocenu iz ustavnog prava iako predaje obligaciono pravo.

Sudija Bojković očekuje da će prvostepena presuda biti doneta na jesen.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA