SINDIKATI: Poskupljenje struje dići će i cene hleba, mleka i mesa

Najavljeno povećanje cena električne energije od 1. avgusta je neprihvatljivo i uticaće na rast cena osnovnih životnih namirnica, upozorava Savez samostalnih sindikata Srbije

  • 7

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas da je najavljeno poskupljenje električne energije, do kojeg bi trebalo da dođe početkom avgusta, neprihvatljivo, i pozvao Vladu da još jednom preispita eventualnu odluku o povećanju cene.

Poskupljenje će, smatra sindikat, sigurno dovesti do lančanog poskupljenja brojnih drugih proizvoda i usluga, i do urušavanja ionako teškog materijalnog i socijalnog položaja svih građana u Srbiji.

"Ovaj strujni udar, uticaće na rast cena osnovnih životnih namirnica kao što su hleb, mleko, meso i prerađevine od mesa i drugih proizvoda, koje su ionako među najvišim u Evropi", navodi SSS.

Ističući da će poskupljenjem struje posebno biti pogođeno oko milion nezaposlenih, zaposleni s niskim primanjima i penzioneri, sindikat tvrdi da su potrošačke cene za prvih pet meseci porasle 11,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Ako se Vlada Srbije u svojim antikriznim merama zalaže za štednju i protiv povećanja zarada zaposlenih i penzija, onda bi istovremeno morala da se zalaže i protiv monopolističkih preduzeća i povećanja cena", ocenjuje SSSS.

Dodaje se da će u protivnom obećanja Vlade da će voditi računa o materijalnom i socijalnom položaju građana, da neće dozvoliti njegovo dalje urušavanje, već da će primeniti sve neophodne mere kako bi se on popravio, ostati samo u domenu praznih obećanja, ali je pitanje dokle će građani to moći da izdrže.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    12. jul 2013 | 11:05

    Samo vi dizite cene,cene kod nas su iste kao i u EU(J*bala vas ona) ali ako vec idete ka EU podignite standard i plate kao u EU a ne samo vase dzepove da punite...dokle cemo da cutimo?

  • Markonato86

    12. jul 2013 | 11:20

    Ajde sindikati uradite nesto... pogledajte kako se bore na zapadu! Vreme je!

  • Desko

    12. jul 2013 | 11:04

    A sledeće su motke u ruke i udri ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA