Episkop Irinej: Kosovo nije podelilo crkvu

Episkop bački negirao je navode lista "Danas" da je prekjuče boravio u Beogradu da bi postigao "usaglašavanje stavova s patrijarhom Irinejom povodom pisma umirovljenog episkopa Atanasija u kome optužuje državni i crkveni vrh za izdaju Kosova"

  • 2

Episkop bački Irinej poručio je danas da Kosovo nije podelilo Crkvu, niti će je podeliti, niti je može podeliti.

- Naprotiv, Kosovo i Kosovski zavet jesu jedan od bitnih činilaca jedinstva ove pomesne crkve - rekao je episkop bački dodajući da se, uostalom, "Crkva, po samoj svojoj prirodi, ne može podeliti, od nje se, doduše, pojedinci i grupe mogu odeliti".

Episkop bački negirao je navode lista "Danas" da je prekjuče boravio u Beogradu da bi postigao "usaglašavanje stavova s patrijarhom Irinejom povodom pisma umirovljenog episkopa Atanasija u kome optužuje državni i crkveni vrh za izdaju Kosova".

- Prekjuče u Beogradu nisam ni video patrijarha srpskog, a kamoli da sam sa njim ''usaglašavao'' bilo šta" - navodi episkop Irinej u reagovanju objavljenom na sajtu eparhije Bačke.

List "Danas" objavio je pismo umirovljenog episkopa Atansije upućeno vladiki Irineju, u kome ga je, između ostalog, nazvao monoplolistom koji u ime SPC podržava "izdajničku politiku države prema Kosovu".

"S danasovske strane i sa raznih drugih strana rado napadani ''crkveni vrh'' nije, srećom, u prilici i mogućnosti da izda Kosovo, sve i kada bi hteo, a jemčim da neće, uprkos željama i projekcijama Danasovih autora sa čijeg stanovišta bih inače lično očekivao pohvalu za svakoga ko je voljan da nas, radi vrtoglavih visina svetle evropske budućnosti, oslobodi balasta zvanog Kosovo - ističe episkop Irinej.

Podele i različita mišljenja u vrhu SPC nisu novost, samo su dugo čuvani pod okriljem Crkve. Međutim, otvorena netrpeljivost i neslaganje između vladika izašli su na površinu početkom pregovora Beograda i Prištine oko Kosova, a kulminirali potpisivanjem briselskog sporazuma, navodi Danas.

Na mitingu Srba sa Kosova pod sloganom "Ostajemo u Srbiji", održanom 10. maja u Beogradu, pored episkopa Atanasija prisusustvovao je mitropolit Amfilohije čija je molitva "za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije" izazvala negativne reakcije u javnosti, a od njihovih izjava se ogradio i patrijarh srpski Irinej.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. jul 2013 | 17:17

    Kad se svi kvazi-znalci jave da komentarisu nesto o cemu nemaju saznanja ni 1% onda se tesko takvi komentari mogu uzeti za ozbiljno. Ako cemo tako, SPS je dobio 300 000 glasova pa je pola Vlade SPS pa i premijer... U zemlji gde zivi 7-8 miliona ljudi... Zatim, Dacic je bio Saricev kontakt tj dousnik, deo afere kofer, pa sada ministar policije... I ??? Nadje neko za shodno da kritikuje Crkvu i napada je non stop??? Svoje frustracije ostavite sto dalje od crkve a cistite svoja dvorista prvo!

  • стрептомицин

    13. jul 2013 | 16:50

    На жалост није подељена. Скоро се сви слажу са "подобним"( означен тако од стране америчке амбасаде у време избора за функцију) патријархом екуменистом, коме је пројекат био довођење папе у Србију на прославу миланског едикта. Декларативно се залаже за Космет, у стварности Србе још више удаљава од цркве успешније и од црвених бандита.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA