MIHALKOV: Jednostavno volim Srbiju

- Jednostavno volim Srbiju - rekao je ruski reditelj na Festivalu evropskog filma na Paliću gde gostuje kao kao dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka"

  • 2

Slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov izjavio je na Paliću, gde je gost Festivala evropskog filma kao dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", da toliko voli Srbiju da mu nije važno da li je došao da dobije nagradu ili ne.

- Jednostavno volim Srbiju - rekao je on pozdravljen aplauzom mnogobrojnih prisutnih na konferenciji za novinare.

Direktor festivala Radoslav Zelenović zahvalio je Mihalkovu što će provesti na Paliću onoliko vremena koliko i u avionu na putu: "Vraća se odmah zbog obaveza, ali je učinio trud da dođe. To je napor vredan poštovanja".

Ipak, Mihalkov je prethodno obišao manastire na Fruškoj gori.

- Pravoslavni manastir, to je uvek čudo, u krajenjm slučaju za pravoslavnog čoveka. Tamo je uvek posebna atmosfera, posebni mirisi i napitci. Da je bilo još dva-tri manastira usput, ne bih stigao trezan - našalio se on.

Mihalkov je kazao da je manastir osnova pravoslavnog sveta, čak i sa tri monaha, pa i samo sa jednim.

Na pitanje da li sa odumiranjem klasičnih bioskopa i filmske trake sedma umetnost odlazi u muzej, Mihalkov je duhovito primetio da će on onda postati muzejski radnik.

- Menjaju se tehnologije i jezik a problemi ostaju isti - život, deca, ratovi, glad. Drugo je pitanje kako te problem rešavati, ali u jednom trenutku svi smo goli pred Bogom. Menjaju se tehnologije - traka ili cifra, mnogi misle, a se time menjaju i pitanje života ili smrti. Ja smatram da su još uvek iste najvažnije teme: verujem - ne verujem, mogu - ne mogu i bitno je da postoji harmonija, da ono što želiš to i možeš. Najgore je da misliš da možeš samo zato što hoćeš -  rekao je reditelj.

Mihalkov je govorio i o svojim filmovima, ali je napomenuo da mu je teško da objašnjava spolja ono što kao autor radi iznutra.

- Možeš da se pretvoriš u filmskog kritičara pa da kažeš nešto pametno. Ja mogu mnogo da pričam o filmu koji tek snimam ili sam ga upravo završio, ali već posle tri meseca više se ne sećam a i ne osećam teret onoga što sam radio. Iskreno vam kažem, nekada dok gledam svoje stare filmove iznenadim se i kažem ''bravo'' - rekao je on.

Na pitanje o stanju u ruskoj savremenoj kinematografiji, istakao je da danas u Rusiji bez državne pomoći film ne bi mogao da opstane i dodao da na kinematografiju gosdišnje odlazi tri milijarde rubalja.

"Poznato je da ko plaća taj i bira muziku, ali to ne znači da državi treba ideološki film, već film koji odgovara na pitanja koja stoje pred društvom", rekao on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA