U svetu se dnevno popuši preko 14.380.567.890 cigareta!

Od početka godine od posledica pušenja preminulo je 2.696.533 osobe, a taj broj se uvećava na svakih pet sekundi. U Srbiji se dnevno popuši 68 miliona cigareta

  • 6

U svetu je od ponoći do 23 časa ispušeno 14.380.567.890 cigareta! Uzimajući u obzir da trenutna svetska populacija broji nešto preko 7.165.631.780 osoba, možemo da zaključimo samo da su ljudi toliko zavisni od duvana da ih ni kriza, ni rast plućnih bolesti, ne mogu odvojiti od cigarete!

Čak ni činjenica da je rak pluća, koji direktno izaziva duvan, u porastu prethodnih godina, kao ni činjenica da je u svetu otpočetka godine od posledica pušenja preminulo  2.696.533 osobe, i da se taj broj uvećavava na svakih pet sekundi za strastvene pušače najčešće nije dovoljna da "batale tu lošu naviku". 

U "rat sa ovim" problemom pre nekoliko meseci upustio se i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je tada objavio da prodavci u tom gradu neće smeti da izlažu cigarete na vidljivom mestu u prodavnicama. Svi koji se bore protiv pušenja i medicinski stručnjaci pozdravili su ovaj predloge kao hrabar potez u borbi protiv navike, koja je u Njujorku i dalje vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti. Ova svetka metropola već je uvela najveći porez na cigarete u SAD, zabranila pušenje u restoranima, barovima, parkovaima, na plažama, i pokrenula ponekad vrlo eksplicitne reklamne kampanje o posledicama pušenja.

Što se tiče naše zemlje, dnevno se popuši oko 68 miliona cigareta, a od posledica pušenja duvana svake godine umre više od 16.000 ljudi. Ipak, dobre vesti su da je, iako su Srbi i dalje prvi u svetu po broju popušenih cigareta, u prethodnih godinu dana broj pušača u našoj zemlji opao za sedam odsto.

Ukoliko se još uvek pitate da li da ostavite pušenje, podsetite se kako izgledaju pluća pušača i nepušača.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    16. jul 2013 | 23:19

    Ovo prema pušačima je nezapamćen vid diskriminacije. Nisam pušač, ali ljudi, pobogu, dnevno udahnemo toliko šita sa ovih ulica, da ćemo svi jednog dana da umremo od navodnih cigara. Težak lobi je to, kao i sa istopolnim istorupdžijama. Jedino što se pare više troše.

  • Mr

    16. jul 2013 | 23:10

    Ja sam pusac,neznam,x puta sam pokusao da ih batalim. Ali stvarno tesko,i samo se nerviram grickam nokte ili slicno. Jbg,mozag sam naviko da drzim cigaru u ruke i pluca sam naviko da uvlacim crni ne ukusni dim.

  • Vladimir

    16. jul 2013 | 23:26

    Komentar za sliku koju ste postavili: Mislili ste pluća čoveka koji nije rudar iz duboke crne jame i rudara... Uostalom ni jedna pluća nisu živa. Još nešto... nisam primetio do sada da se neko prepušio pa prebio ženu i decu ili napravio pokolj oko sebe. Uostalom bolje bi bilo i pametnije pisati o drogama. To može da se kupi u svakoj ulici, u svako doba dana na tone... i posle 22h.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA