OD BEOGRADA DO ČIKAGA: Lik Draže Mihailovića na freskama! (FOTO)

U beogradskoj crkvi na freskopisu su, pored četničkog komandanta, naslikani Tesla, Pupin, Mokranjac, Karađorđe, a freska s likom Draže Mihailovića nalazi se i u jednom manastiru u Čikagu

 • 19

U voždovačkoj Crkvi Svetog Kralja Jovana Vladimira, desno od vrata, nalazi se freskopisana kompozicija naslovljena kao "Nebeska Srbija".

Ona prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe kako stoje oko časnog prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni su vladari i znameniti Srbi. U prvom redu, po sredini kompozicije, nalazi se mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta.

U četvrtom redu  je Nikola Tesla, a između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu nalazi se četnički đeneral Draža Mihailović!

Freskopisi su započeti 9. maja 2003, a završeni 9. marta 2006. Stručni saradnik bio je profesor vizantolog Dragan Vojvodić, a protomajstor Aleksandar Živadinović.

- Hteli smo da pokažemo nedovoljno poznatu činjenicu našem narodu − šta je nebeska Srbija. To nije neka nekrofilija. To su naši znameniti ljudi. Jedni kažu da ne mogu biti na fresci ako nisu svetitelji. A ja im kažem da su svi oni pripadali crkvi. Ni car Dušan nije svetitelj, pa je prikazan u crkvi - kaže otac Jovan, koji je bio starešina crkve i od koga je potekla ova ideja.

Kada su u pitanju freske na kojima se nalazi lik đenerala Draže Mihailovića, beogradska crkva nije jedina u svetu. U manastiru Presvete Bogorodice "Nova Gračanica" kod Čikaga nalazi se freska na kojoj su prikazani vojnici i stradalnici, a centralne figure su đeneral Draža Mihailović i patrijarh Gavrilo Dožić.

Iznad njih je prikazano zarobljeništvo vladike Nikolaja Velimirovića u nemačkom koncentracionom logoru "Dahau".

(M. Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Djuka

  16. jul 2013 | 21:40

  Živ je draža umro nije!!

 • Милош

  16. jul 2013 | 21:37

  За крст часни и слободу златну!!!

 • CrazyHorse

  16. jul 2013 | 21:06

  U dvoristu manastira "Nova Gracanica" nalazi se i bista generala Draze Mihailovica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA