• 19

OD BEOGRADA DO ČIKAGA: Lik Draže Mihailovića na freskama! (FOTO)

U beogradskoj crkvi na freskopisu su, pored četničkog komandanta, naslikani Tesla, Pupin, Mokranjac, Karađorđe, a freska s likom Draže Mihailovića nalazi se i u jednom manastiru u Čikagu

  • 19
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

U voždovačkoj Crkvi Svetog Kralja Jovana Vladimira, desno od vrata, nalazi se freskopisana kompozicija naslovljena kao "Nebeska Srbija".

Ona prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe kako stoje oko časnog prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni su vladari i znameniti Srbi. U prvom redu, po sredini kompozicije, nalazi se mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta.

U četvrtom redu  je Nikola Tesla, a između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu nalazi se četnički đeneral Draža Mihailović!

Freskopisi su započeti 9. maja 2003, a završeni 9. marta 2006. Stručni saradnik bio je profesor vizantolog Dragan Vojvodić, a protomajstor Aleksandar Živadinović.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Hteli smo da pokažemo nedovoljno poznatu činjenicu našem narodu − šta je nebeska Srbija. To nije neka nekrofilija. To su naši znameniti ljudi. Jedni kažu da ne mogu biti na fresci ako nisu svetitelji. A ja im kažem da su svi oni pripadali crkvi. Ni car Dušan nije svetitelj, pa je prikazan u crkvi - kaže otac Jovan, koji je bio starešina crkve i od koga je potekla ova ideja.

Foto: www.sozeb.org

Foto: www.sozeb.org

Kada su u pitanju freske na kojima se nalazi lik đenerala Draže Mihailovića, beogradska crkva nije jedina u svetu. U manastiru Presvete Bogorodice "Nova Gračanica" kod Čikaga nalazi se freska na kojoj su prikazani vojnici i stradalnici, a centralne figure su đeneral Draža Mihailović i patrijarh Gavrilo Dožić.

Iznad njih je prikazano zarobljeništvo vladike Nikolaja Velimirovića u nemačkom koncentracionom logoru "Dahau".

(M. Babić)

Komentari

  • hercegov grad

    e,jeb.. drzavu u kojoj se zlocinci slave kao najpoznatiji Srbi!

  • hercegov grad

    e,ako vam je Draza znamenit Srbin,jeb.. tu drzavu koja se ponosi zlocincima!

  • ДАШОНИ

    БАЛИЈАМА И ОСТАЛИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА СРПСКОГА НАРОДА ПОРУЧУЈЕМ МАААААРШ СА ОВЕ СТРАНИЦЕ

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima