Simpo, Mišković i Đurić najveći poreski dužnici u Srbiji!

Kompanija "Simpo" je sa 4,9 milijardi dinara najveći aktivni poreski dužnik u Srbiji, drugi najveći aktivan poreski dužnik je "Mera invest" iza koje stoji Marko Mišković, koji državi duguje šest puta manje

  • 4
Marko Mišković, Dragan Tomić, Dragan Đurić Foto: Milena Đorđević, Tanjug, Telegraf

Kompanija "Simpo" je sa 4,9 milijardi dinara najveći aktivni poreski dužnik u Srbiji. Ipak, ova firma neće morati da izmiri dug jer će ga država pretvoriti u svoje vlasništvo.

- Očekujemo poziv iz Ministarstva finansija na dogovor o rešavanju problema - kaže generalni direktor te kompanije Slađan Disić.

On kaže da se ova odluka države ne podudara sa zaključkom Vlade iz februara 2010. godine kojim je država na sebe preuzela obavezu da će izmirivati doprinose "Simpa" do dana okončanja privatizacije.

- Mi smo sami izmirivali sve poreske obaveze do početka 2011. godine, a i svojim zaposlenima i dalje redovno uplaćujemo zdravstveno osiguranje - rekao je Disić.

Koliko je dug ove kompanije porastao pokazuje i podatak da drugi najveći aktivan poreski dužnik "Mera invest" iza koje stoji Marko Mišković državi duguje šest puta manje. Treći na listi je subotički "Simex" čiji dug iznosi 615 miliona dinara, a sledeća firma je "BD Agro" iz Dobanovaca koja duguje 344 miliona dinara.

Dugovi koje je Poreska uprav juče objavila ne uključuje stara poreska dugovanja preduzeća za koja su već sklopljeni brojni prgeovori, već samo nove dugove.

Među najvećim poreskim dužnicima nalaze se i "Vujuć Vlajevo", "BD Agro" iz Dobanovaca, čiji je vlasnik Đuro Obradović. "Zekstra" Dragana Đurića i "Dunav grupa agregati" Milomira Joksmiovića" Miše Omege.

Firme koje takođe duguju velike iznose su koncern "Farmakom" u vlasništvu Miroslava Bogićevića, od koga država za poreze potražuje oko 520 miliona dinara, kao i "Luka Beograd" čiji je prvi čovek Milan Beko, koji na račun Poreske uprave treba da uplati 98 miliona dinara.

Da je Poreska uprava odlučna u nameri da naplati dugovanja od 227 aktivnih preduzeća i hiljadu preduzetnika govori i podataka da su najveći dužnici u blokadi.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikica

    18. jul 2013 | 13:14

    Nikako mi ne ide u glavu, (obzirom da radim u finansijama u privatnom predizecu) kako neko moze da duguje za poreze, doprinose i sl. Provalite nam foru molim vas ionako samo za drzavu radimo.

  • Vlada

    18. jul 2013 | 13:42

    Oduzeti im svu imovinu

  • makanja

    18. jul 2013 | 13:04

    Al ste ih nasekirali sa blokadom, u pm! A pri tom drzava jedini krivac sto su napravili tolike dugove! Meni odma dodju za 10 soma dindzi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA