RFZO: Nema para za slanje dece na lečenje u inostranstvo

Dok u Ministarstvu zdravlja tvrde da će država ubuduće stati iza roditelja i dece i to omogućiti novim pravilnikom, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da novca nema

  • 13

Čak ni posle smrti male Tijane Ognjanović država ne planira ozbiljno da reši problem bolesne dece kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu. Dok u Ministarstvu zdravlja tvrde da će država ubuduće stati iza roditelja i dece i to omogućiti novim pravilnikom, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da novca nema.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić kaže da je smrt male Tijane poraz ove vlade, ali i svih prethodnih.

- Inicirali smo promenu pravilnika za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo. Dva puta smo pisali RFZO da se to promeni. I promeniće se. Međutim, struka je u ovom slučaju bila inertna, kao i sve stručne komisije u Ministarstvu zdravlja i RFZO. Zato transplantacioni timovi u Srbiji moraju da se jačaju, i dok se ne oforme dečji timovi, mališane ćemo slati u inostranstvo - tvrdi dr Đukić.

Međutim, u RFZO tvrde drugačije. Iako im je, kako kažu, žao zbog smrti male Tijane, i iako će se pravilnik koji reguliše odlazak dece na lečenje u inostranstvo promeniti, novca za slanje dece u strane bolnice nema.

- Moramo raditi da širenju naših kapaciteta i dovoditi strane lekare u Srbiju jer nemamo novca da pacijente šaljemo u inostranstvo. Ove godine za to je namenjeno 450 miliona, a rebalansom budžeta nam je uzeto pet milijardi dinara - kažu u RFZO.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolegraf

    19. jul 2013 | 09:27

    A za RTS možete da izdvojite milione i milione evra. Bruka!

  • Ma ajde

    19. jul 2013 | 09:06

    A za promenu polova ima...tužna si zemljo Srbijo...

  • Miki

    19. jul 2013 | 09:37

    Za gluposti i kradje ima,dali ministarku grize savest i zasto ne ponudi ostavku?pa dali je moguce da neko kaze tako jezivu stvar da za lecenje dece nema para!!!a struku bas briga,vazan je mito koji ce dobiti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA