SRBIJA SLAVI: Danas je Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik dece

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Bio je iguman u Hilandaru, a pripadao je grupi isihista (Sinajiti) i zajedno sa ostalim monasima uticao je na srpsku pobožnost

  • 15

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavaljaju danas Svetog prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, u Republici Srpskoj.

Ovaj manastir podignut je između 1370. i 1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398, kada ga u jednoj povelji pominje knjeginja Milica. Povelja je najverovatnije izdata ktitoru manastira, monahu Sisoju Sinajitu, po kome su ovo mesto, a i sam manastir i dobili ime.

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije. Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara.

Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje koji je pripadao grupi isihista (Sinajiti) odužio se knezu tako što je u mnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

(Telegraf.rs / Srna )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA