PONOVO U MODI: Srbi obožavaju da šalju telegrame (FOTO)

Telegrami su ponovo u modi! Od sada možete preko interneta pošaljete štampani telegram bilo kome, bilo gde, i to samo u tri koraka

  • 0

U Srbiji se telegrami šalju već 158 godina, a da taj način komunikacije nije zastareo pokazuju podaci da je u prvih šest meseci ove godine srbi poslali 208.827 telegrama

Prvi telegrafi u Srbiji pojavili su se svega 11 godina posle prve primene električnog telegrafa u svetu na liniji Baltimor - Vašington 1844.

Telegrafska stanica ili, kako se u to vreme zvala, '''štacija''', u Beogradu je najpre bila povezana sa Zemunom, koji je tada bio u sastavu Austrijske carevine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kao datum zvaničnog otvaranja telegrafskog saobraćaja sa Austrijom smatra se 15. mart 1855. godine, po starom kalendaru, a prvi telegram primljen je samo dva dana kasnije.

Telegram je predat u Beču u 16.35 sati, a u Beograd je prispeo u 17.05 sati i donosio je vest da francuski car i carica planiraju posetu Engleskoj, sredinom aprila, na poziv kraljice Viktorije.

Ova veza sa Austrijom išla je linijom Zemun - Petrovaradin - Segedin - Pešta - Bratislava - Beč.

Foto: Milena Đorđević

Unutrašnji telegrafski saobraćaj uveden je od 3. aprila 1855. godine, a prvi telegram je predat u Kragujevcu u 12.45 sati i prispeo je u Beograd u 12.50 sati.

Sedam dana kasnije otvoren je i telegrafski saobraćaj između Beograda i Aleksinca.

Statistika svedoči da je tokom 2011. godine primljeno 482.684 telegrama, u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, dok je u 2012. primljeno 452.807 telegrama.

Foto: Milena Đorđević

Najčešći korisnici ove usluge su građani, koji mahom šalju čestitke, pozivnice, izjave saučešća, razna obaveštenja

Nije zanemarljiv ni broj telegrama čiji pošiljaoci su firmei i državni organi, a koriste ga i republička ministarstva, zdravstveni centri (klinički centri, bolnice, domovi zdravlja, centri za rehabilitaciju...).

Telegrami su ponovo u modi! Novi sajt http://www.telegram.rs/, od sada vam omogućava da preko interneta pošaljete štampani telegram bilo kome, bilo gde, i to samo u tri koraka.

Telegrame možete iz Srbije poslati bilo kome. Ali, od sada iz bilo koje inostrane zemlje možete lako poslati telegram nekome ko živi u Srbiji.

Foto: Milena Đorđević

Ako živite u inostranstvu a treba da nekome u Srbiji čestitate rođendan, venčanje, diplomiranje, maturiranje, rođenje deteta, ali i ako treba da izjavite saučešće, ovo možete preko Telegram.rs obaviti u samo tri koraka.

Tako da ŠALJITE TELEGRAME!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA