HAOS NA RAČI: Blokirali prelaz sa 400 traktora!

Oko 400 semberijskih poljoprivrednika koji protestuju zbog otkupne cene pšenice u RS najavilo je da će ukoliko se u narednih nekoliko dana ne pronađe rešenje za njihove probleme, blokirati sve granične prelaze u BiH

  • 2

Oko 400 semberijskih poljoprivrednika koji protestuju zbog otkupne cene pšenice u RS, stiglo je traktorima na granični prelaz Rača, gde će ostati jedan sat.

Zbog toga je granična policija zatvorila prelaz na desetak minuta, dok poljoprivrednici nisu pomerili svoje traktore kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano.

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko se narednih nekoliko dana ne pronađe rešenje za njihove probleme, blokirati sve granične prelaze u BiH. Oni su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice i činjenicom da je mlinarima dozvoljeno da formiraju, kako kažu, za poljoprivrednika ponižavajuće cene hlebnog žita.

Ponovili su svoj zahtev da cena otkupa pšenice po kilogramu bude 0,38 KM, što će, kako ističu, uz pomoć Vlade Srpske od 0,4 KM, biti dovoljno da pokriju bar uloženo u proizvodnju. Od nadležnih institucija, poljoprivredni proizvođači traže da zabrane uvoza pšenice "sve dok u BiH postoji i poslednje zrno žita".

U Informaciji iz Vlade Srpske navodi se da Vlada i resorno ministarstvo ne mogu da utiču na formiranje otkupne cene pšenice, niti bilo koga mogu prisiliti da kupi domaću pšenicu, jer njenu cenu diktira tržište, preneo je Glas Srpske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mufljuz

    23. jul 2013 | 04:37

    Dalje neces moci. .

  • Andjelko

    22. jul 2013 | 21:46

    Nije mi jasno zasto se uvek istresaju na jadnom narodu i neduznim gradjanima. Zasto ne blokiraju mlinove ili vladu RS a ne da narod ispasta. Uz svo duzno postovanje i razumevanje za probleme poljoprivrednika ne mogu da ih podrzim zbog nacina na koji resavaju svoje probleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA