Uništena spomen-ploča ustaškim žrtvama na Pagu!

Ovo je treći put od početka 1990-ih godina da je spomen-ploča uništena i to nedugo po postavljanju

  • 12

Na ostrvu Pag, gde su bili logori Slana i Metajna, još jednom je uništena spomen-ploča žrtvama, ponovo postavljena krajem juna, kada je bila komemoracija stradalim u kompleksu ustaških logora Jadovno, saopštilo je Srpsko narodno veće (SNV).

To je treći put od početka 1990-ih godina da je spomen-ploča uništena i to nedugo po postavljanju.

Koordinacija jevrejskih opština, Udruženje "Jadovno 1941", Savez antifašističkih boraca i SNV, postavili su 29. juna spomen-ploču žrtvama Slane i Metajne, delovima kompleksa ustaškog koncentracionog logora Jadovno na ostrvu Pagu. Ploča je uništena u noći između 18. i 19. jula.

Predsednik SNV Milorad Pupovac i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus osudili su u saopštenju uništenje spomen-ploče i zatražili da se počinoci tog krivičnog dela, kao i prethodnih, nađu i kazne.

- Nedopustivo je da po treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni da štite baštinu i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i na tekovine antifašizma - navode u izjavi Kraus i Pupovac, i upozoravaju da je "neverovatno da su predstavnici naroda, žrtava i antifašisti usamljeni u ukazivanju na porast revizionizma u svim sferama društva".

Dodaje se da "ravnodušnost prema tome ne samo da vređa spomen na žrtve nego i otvara prostor za fašisoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pevanjem ustaških pesama na gradskim trgovima prestonice ili u podnožju spomenika u Jasenovcu".

- Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smeju da budu problem isključivo predstavnika manjinskih grupa, već bi trebalo da budu i predmet interesovanja hrvatske državne politike - ocenili su Kraus i Pupovac.

Spomen-ploča žrtvama ustaških logora na Pagu je prvi put postavljena 1975, a uništena je 1991. Obnovljena je 2010, ali je uništena posle dva dana.

Logore smrti Gospić-Jadovno-Pag osnovale su vlasti takozvane Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a logor je postojao od aprila do avgusta 1941. godine. U njemu je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Komemoracija je prvi put posle 1990. održana 2009. i prisustvovao joj je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Pre dve godine na komemoraciji je bio i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijusa

    23. jul 2013 | 08:59

    Nema veze, vraticemo istom merom, pa da vidimo dokle cemo. Ucicu svoju decu da su hrvati zlo sa druge planete. Sto da ne? Kad budem video da je kod vas drugacije mozda i razmislim da promenim stav.

  • Tasko

    23. jul 2013 | 09:57

    Hrvati su zadojeni od rodjenja.sta reci daleko im lepa kuca.

  • V!

    23. jul 2013 | 13:42

    U tom slucaju,svaki drugi hrvat je nezadovoljan svojim zivotom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA