Zločin nad srpskim žeteocima 14 godina bez kazne! (FOTO)

Spasavajući prezreo rod od nevremena, meštani Starog Grackog uputili su se 23. jula 1999. na njive, ali iako su u strahu od napada albanskih ekstremista tražili pratnju Kfora, nisu je dobili

  • 5

Danas se završavaju Dani memorijala pod sloganom "Nigde manjeg sela, a toliko žrtava", kojim se obeležava 14 godina od stravičnog zločina u selu Staro Gracko nad srpskim žetaocima, koji su ubijeni iz zasede na njivi 23. jula, 1999. godine.

Samo nekoliko sati pre roka od dodatnih 48 sati za predaju oružja albanske paravojne formacije OVK, 23. jula 1999. godine, spasavajući prezreo rod od nevremena, 14 žetalaca se po drugi put u kasne popodnevne sate vratilo u polje.

Iako su u strahu od napada albanskih ekstremista tražili pratnju Kfora, nisu je dobili. Kako se nisu vraćali, zabrinute porodice su tražile pomoć od pripadnika Kfora, koji su u 21.30 u polju, pored kombajna, pronašli 13 beživotnih tela i jenomasakrirano telo 150 metara dalje.

Tada su pobijeni četiri člana porodice Janićijević - Slobodan (35), Mile (42), Momir (50) i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina. Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Rade (33) Živić, Stanimir (45) i Boško (50) Đekić, Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, zatim Nikola Stojanović (60), Miodrag Tepšić (45) i Milovan Jovanović (25).

Za ubistvo 14 žetalaca počinioci nisu privedeni pravdi, niti je utvrđeno kako su pobijeni.

Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji rade na ovom slučaju već 14 godina, bez ikakvog pomaka i dalje su u fazi prikupljanja neophodnih dokaza.

Parastos za četrnaest srpskih žetalaca, kod spomenika u centru sela Staro Gracko, služio je episkop Raško-prizrenski Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao parastosu u Starom Gracku, zatražio je od međunarodne zajednice da ponovo otvori istragu o ovom zločinu i da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i preuzme odgovornost.

- Kažu mi da Euleks tri godine nije ušao u ovo selo da pita šta se dešava i da ponovi istragu. U ime Vlade Srbije i srpskog naroda, tražim od međunarodne zajednice i Euleksa, da ponovo otvore istragu i da nam brzo kažu istinu ko je napravio groblje braće moje - rekao je Vulin.

On je rekao da je to dokaz da Srbi ne smeju da prepuste svoju sudbinu u bilo čije ruke, osim svoje.

- Ni međunarodne zajednice niti bilo koga drugog, moramo sa obe ruke da držimo svoju sudbinu. Moramo da imamo svoju vlast i svoga predsednika, svoju policiju i svoga sudiju, jer kad god to nemamo onda imamo groblja, imamo etničko čišćenje, kad god to nemamo nema ni pravde za nas - poručio je Vulin.

Dani memorijala su započeli 19. jula, biće završeni sutra, 23. jula, a program je posvećen stradalim meštanima Starog Grackog i svim srpskim žrtvama, stradalim na prostorima Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija tokom ratnih sukoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA