DA NE POVERUJEŠ: Ko ima platu 40.000 je bogat čovek

Građani kojima na račun leže plata u visini prosečne zarade plaćaju vrtić, opremu za bebe, infostan, struju i sve ostale obaveze pod istim uslovima kao i oni koji zarađuju i po pet puta više

  • 36

Sa prosečnom platom, građanin Srbije svrstan je u grupu imućnih. Nema prava ni na kakve povlastice, iako sa 41.821 dinarom mesečno, ne može da podmiri ni najosnovnije troškove ishrane i sve većih računa za komunalije.

Četvoročlanoj porodici, u kojoj oba roditelja rade, potrebna je jedna i po prosečna plata samo da bi kupili sve namirnice iz potrošačke korpe. Oni kojima na račun svakog meseca legne prosečna zarada, međutim, plaćaju vrtić, opremu za bebe, infostan, struju i sve ostale obaveze pod istim uslovima kao i oni koji zarađuju i po pet puta više.

Medicinske sestre, vaspitačice, zaposleni u javnim preduzećima svrstani su tako u isti koš sa menadžerima, direktorima i vlasnicima privatnih firmi. Kada izdvoje novac za hranu, ostane im još oko 20.000 dinara, od čega samo za vrtić u Beogradu moraju da izdvoje više od 9.000 dinara po detetu.

Ni olakšica koju je država uvela za povraćaj PDV na bebi opremu ne dotiče ove ljude. Pravo na ovu pogodnost imaju samo parovi koji ukupno zarađuju manje od 80.000 dinara mesečno, odnosno manje od dve prosečne plate.

Ekonomista Vladana Hamović smatra da je kriza najviše pogodila one koji imaju prosečna primanja, a takvih je oko 60 odsto među zaposlenima.

Jelena Garić radi kao medicinska sestra u jednoj beogradskoj bolnici, dok joj je suprug zaposlen kao radnik obezbeđenja.

- Zbog naših primanja, koja su ukupno nešto veća od 81.000 dinara, nemamo pravo ni na refundaciju PDV, ni popust za vrtić - priča naša sagovornica.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da ljudi sa prosečnim primanjima u Srbiji teško žive, ali da država, ipak, ne bi trebalo da im pomaže.

- Radnici koji imaju prosečne zarade nisu socijalni slučajevi - napominje Stevanović.

- Socijalna politika treba da se odnosi samo na siromašne. Druga je stvar što mi nismo zadovoljni što prosečan Srbin nema platu kao njegov kolega u Nemačkoj. Ako me pitate da li su prosečne zarade niske, smatram da jesu i da je teško preživeti s tim novcem.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AMBURATOR

    24. jul 2013 | 00:39

    U MOJOJ ČETVOROČLANOJ PORODICI SU PRIMANJA 80.000 DINARA . ŽIVIMO NORMALNO DO 20-tog U MESECU A ONDA SVI PRESPAVAMO DO PRVOG I ONDA LUDILO , PLATIMO NEŠTO RAČUNA OD PRE PAR MESECI PA ULETIMO U SUPERMARKET I TAMO POCEPAMO TRI ČETIRI HILJADE ( ALI ŠIROKO NA PARIZER I STVARI NA POPUSTU, A DA TADA KUPIM DECI I KOKA KOLU JBG PRVI JE U MESECU MOŽE SE). MA ŽIVI SE ŠIROKO . ŠTO BRE NISAM ROĐEN U ENGLESKOJ PA DA SE TRIPUJEM KAO ONI KADA SE PORODILA SNAJKA , CELA ZEMLJA U TRANSU KAO DA JE RODILA CEO MANČESTER JUNAJTED ODJEDNOM !!!!

  • Boba

    23. jul 2013 | 23:46

    Dok platim stan i racune ostane mi za 7 dana da kupim hrane...a da bi prezevele ja i majka smo pisale cekove do sledeceg jula...strasno... a oblacimo se od administrativne... Ne planiram da se udajem, jer se ne usudjujem da radjam mucenike... za koji mesec idem u Ameriku i ne vracam se... dosta mi je muke i bede... nemam vise snage, a ni vremena....zivot je kratak da bi cekala neko poboljsanje u Srbiji

  • Ozi

    23. jul 2013 | 23:11

    Da imam toliku platu,udala bih se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA