SAMO NA TELEGRAFU: Pogledajte sukobe u Budvi (VIDEO)

Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice. Pogledajte kako je to izgledalo

  • 7

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je danas u Budvi, a manifestacija je protekla u znaku žestokih sukoba policije i protivnika gej parade.

Uoči i tokom parade došlo je do više obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili pendreke, a protestanti kamenice. Policija je privela više od deset protivnika Parade ponosa, a od kamenovanja je povređeno nekoliko učesnika gej povorke.

Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.

Policija je prethodno privela nekoliko osoba koje su gađale jajima autobus s pripadnicima LGBT zajednice i pokušale fizički da ih napadnu.

Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalazile su se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji su obezbeđivali oko tridesetak pripadnika gej populacije.

Okupljeni protivnici Parade ponosa skandirali su "Ubij, zakolji da peder ne postoji", "Ubij pedera" i nosili transparente "Slobodna Crna Gora" i "Crna Gora nije kuća srama".

Organizator povorke bio je LGBT Forum progres, a predsednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Među učesnicima povorke bili su savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Mitrović i Sabahudin Delić.

Paradi su prisustvovali i poslanik DPS-a i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkcioner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

NAPOMENA: Ovi video-snimci su vlasništvo portala Telegraf.rs i svako neovlašćeno puštanje ili uzimanje dela klipa je krivično delo! Za preuzimanje video-klipova je neophodna dozvola redakcije portala Telegraf.rs!

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shomi

    24. jul 2013 | 13:53

    Tako je braco,ne dozvolite paradu srama. Pozdrav iz Srbije.

  • Aleksandar Stojinovic

    24. jul 2013 | 13:35

    sve to slabo.Milo je to sredio onako kulturno,odzala se parada uz malo protesta.....ali zadatak je odradjen....tako ce biti i ovde kod nas,,,,,videcete

  • Iggi

    24. jul 2013 | 13:57

    Kod nas ne moze biti isto, ne mozes ti da poredis Budvu i Beograd, kako je bilo prosli put tako ce biti sa 2x gore!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA